Chutney z rabarbaru

Chutney z rabarbaru jest pyszny! Ten bardzo wyrazisty w smaku i korzenny w zapachu domowy przetwór ma wszelkie szanse, aby stać się przebojowym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb oraz kanapek, burgerów, serów czy grillowanych warzyw. Sezon na rabarbar jest bardzo krótki, warto zatem znaleźć sposób  na takie jego zakonserwowanie, aby móc cieszyć się jego smakiem nawet zimą. Przygotujemy zatem kilka słoiczków klasycznego dżemu, ew. z dodatkiem truskawek, które wykorzystamy do placków, naleśników, lodów itd, ale otwórzmy się także na inne przetwory. Szczególnie pochodzące z kuchni indyjskich chutneye. W galerii znajdziecie nasze patenty na wykorzystanie chutneya z rabarbaru.

chutney

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)

Kroki wykonania:

  • chutney-z-rabarbaru31.W rondlu zagotowujemy wodę ze skórkami i sokami z cytrusów oraz cukrem, alkoholem, keczupem i przyprawami. Na mocno wrzącą wrzucamy rodzynki, gotujemy ok. 5 min. Dodajemy cebulę, po ok. 2 min – rabarbar.
  • chutney-z-rabarbaru42.Mieszając, gotujemy bez przykrycia, aż utworzy się gęsty, szklisty sos. Solimy do smaku, ew. dosmaczamy jeszcze keczupem, cukrem czy sokiem z cytryny. Gorący chutney przekładamy do słoiczków, zakręcamy.

Porady

W przepisie na chutney z rabarbaru wykorzystujemy:

  • cukier - najlepiej brązowy nierafinowany
  • alkohol - mocny i aromatyczny, typu cointreau, śliwowica
  • ketchup - bez octu
  • cebule - drobno pokrojone
  • rabarbar - oczyszczony i pokrojony

Przepis uproszczony: w rondelku dusimy przez 5 min, na dużym ogniu, posiekaną słodką cebulę, 100 ml octu z białego wina, 20 dag brązowego cukru, łyżeczkę startego imbiru i szczyptę soli. Dodajemy 50 dag pokrojonego rabarbaru, mieszamy  i dusimy ok. 30 min.

 

Notka redakcyjna

Chutney z rabarbaru to sos uniwersalny. Dobrze przyprawione, korzenne gęste sosy wykorzystywane jako dodatki do potraw lub przyprawy np. do duszenia mięs. Nasz przepis, podany obok, to oczywiście tylko sugestia. Za pierwszym razem warto go zrobić wedle wskazówek (np. tylko z 1/3 podanych składników), spróbować i ew. zacząć modyfikować wedle własnych upodobań.

Chutney z rabarbaru - co dodawać?

Do charakterystycznego, trochę landrynkowego zapachu i bardzo kwaśnego smaku rabarbaru pasują najbardziej: przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, jałowiec, goździki, kardamon, cynamon, anyż, kumin, gorczyca, czarnuszka, pikantne mieszanki curry oraz octy ryżowe, winne i owocowe (zwłaszcza jabłkowy i truskawkowy). warzywa: pieczona papryka, oczyszczona ze skóry i pestek, pomidory bez skóry i pestek, cebula, czosnek. owoce: jabłka, truskawki, mirabelki a także: rodzynki, suszona żurawina, daktyle, orzechy włoskie i laskowe, skórki i soki z cytrusów. Jeśli mamy np. zamrożone owoce jarzębiny, aronii czy rokitnika, także można je wykorzystać do naszego chutneya.

Ciekawostka: w 2016 r. na listę produktów tradycyjnych z woj. lubelskiego został wpisany tzw. napój żniwny: połączenie wywaru z mięty, kompotu z rabarbaru i miodu. Zlewano go w duże, ok. 10-litrowe bańki, które przechowywano w studniach, aby na długo zachował smak, świeżość  i orzeźwiający charakter,  a następnie zabierano w pole, do sianokosów i żniw.

Jak mrozić rabarbar?

To warzywo, które bardzo dobrze znosi zamrażanie. Oczyszczone łodygi myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (optymalne są takie wielkości domowych kopytek). Następnie wrzucamy je do strunowych torebek albo szczelnie zamykanych pudełek i wstawiamy do zamrażalnika, w którym można je trzymać nawet 12 miesięcy. Dzięki zamrażaniu, smakiem rabarbarowego kompotu albo crumble'a można się cieszyć nawet... w grudniu.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy