Naleśniki owsiane

Naleśniki owsiane robi się z mąki owsianej lub z drobno mielonych płatków owsianych. Są idealne dla osób unikających pszenicy w diecie oraz tych, które  lubią eksperymentować w kuchni. Z powodzeniem zastąpią dobrze nam znaną, tradycyjną wersję. Można je wypełnić dowolnymi składnikami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Poniżej znajdziecie naszą propozycję na naleśniki owsiane.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

naleśniki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Naleśniki owsiane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: składniki użyte do przygotowania naleśników owsianych powinny być w temperaturze pokojowej. 

  • 2.

    Mieszanie: wszystkie produkty: mąkę owsianą, mąkę ziemniaczaną, wodę gazowaną, mleko, sól oraz olej przekładamy do misy i wyrabiamy mikserem albo trzepaczką, do połączenia składników.

  • 3.

    Smażenie: na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wlewamy porcję ciasta. Warstwa powinna mieć ok. 2 mm. Po około 1 minucie  przewracamy na drugą stronę i po ok. 30 sekundach naleśnik zdejmujemy z patelni.

  • 4.

    Podanie: naleśniki owsiane wypełniamy ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Olej jest już dodany do ciasta, dlatego naleśniki możemy smażyć bez tłuszczu, nie powinny przywierać do patelni. 
  • Ciasto na naleśniki owsiane jest stosunkowo gęste, dlatego powoli rozpływa się po patelni, trzeba je cierpliwie rozprowadzić.
  • Jeżeli nie mamy mąki owsianej, wystarczy zmielić płatki owsiane na bardzo drobną mąkę. Przyda się do tego młynek do mielenia kawy lub blender o dużej mocy, z odpowiednią końcówką.
  • Naleśniki z mąki owsianej będą idealne dla wegan, jeśli użyjemy dowolne mleko roślinne. Nasz przepis nie zawiera jajek, dlatego nie musimy stosować zamiennika.  
  • Do ciasta na naleśniki owsiane do farszu  możemy dodać pieprz czy zioła. Do wersji na słodko warto dosypać łyżeczkę cukru (może być waniliowy), dolać kilka kropli aromatu, np. waniliowego lub pomarańczowego albo dorzucić startą skórkę z cytryny czy pomarańczy. Nie dodajemy za dużo cukru, gdyż będą się przypalały.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy