Wegański chlebek bananowy z naszego przepisu nie tylko nie zawiera produktów odzwierzęcych, jest również pozbawiony cukru! A mimo tego ciasto jest wilgotne i puszyste, do tego pachnie fenomenalnie. Dodatek orzechów włoskich i czekolady czyni wypiek wyjątkowo smacznym. Poniżej znajdziecie dokładny przepis na chlebek bananowy wege.
Emma Friedrichs/Einfach Backen
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C – w przypadku trybu pieczenia góra–dół; termoobieg – 160°C. Silikonową formę do pieczenia typu keksówka (25x10 cm) płuczemy zimną wodą. Następnie 4 dojrzałe banany rozgniatamy widelcem w misce. Mieszamy suche składniki. Dodajemy rozgniecione owoce, olej, np. słonecznikowy i mleko owsiane, a następnie łączymy za pomocą widelca. Dodajemy orzechy włoskie i kawałki czekolady.
Przepis na chlebek bananowy: wlewamy masę do formy do pieczenia. 1 banan rozkrajamy na pół wzdłuż owocu. Delikatnie wciskamy w ciasto. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 50 minut, do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na kratce. Następnie wyjmujemy z formy i podajemy. Z przepisu na chlebek bananowy wychodzi ok. 10 porcji.
Porady
- Do wegańskiego chlebka bananowego najlepiej dodawać bardzo dojrzałe banany, nawet takie z ciemniejącą skórką. Im bardziej dojrzałe, tym słodsze, a więc konieczność dosładzania zupełnie znika.
- Chlebek można też posłodzić odrobiną syropu klonowego lub z agawy.
- Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest równomiernie wypieczone. Wilgotne ciasto na patyczku to sygnał, że czas pieczenia powinien zostać nieco wydłużony.
- Mleko owsiane możemy z powodzeniem zastąpić innym mlekiem roślinnym, np. migdałowym. Napój sojowy podwyższy zawartość białka w chlebku bananowym wege.
- Dodatek kakao sprawi, że wegański chlebek bananowy będzie nieco podobny do piernika.
- Chlebek bananowy wegański świetnie sprawdzi się jako deser dla całej rodziny lub podstawa śniadania. Możemy podać go np. z masłem orzechowym.
Chlebek bananowy coraz częściej można spotkać w polskich domach. Ma to związek z prostotą wykonania i ogólnodostępnymi składnikami. Wraz ze wzrostem popularności rośnie też liczba pomysłów na to, jakie dodatki można dodać do wypieku.
Wśród dodatków zdecydowanie królują wszelkiego rodzaju bakalie: orzechy migdałowe lub włoskie, rodzynki, morele, pestki słonecznika lub nasiona chia. Dowolność istnieje również wśród przypraw, spośród których najczęściej używana jest wanilia, kardamon i imbir. Niektóre wersje biorą pod uwagę także dodanie kakao lub różnych rodzajów czekolad.
Jeśli wolicie klasyczne wypieki z krowim mlekiem to polecamy przepis na chlebek bananowy.
Powyższy przepis przedstawia sposób na wykonanie chlebka bananowego w wersji możliwie jak najmniej kalorycznej, jednym słowem fit! Nie zawiera cukru ani oczyszczonej mąki pszennej. Bazuje na bananach i pełnoziarnistej mące orkiszowej bogatej w błonnik. Ale czy możliwe jest zmodyfikowanie przepisu w taki sposób, aby otrzymać wypiek bezglutenowy? Jak najbardziej! Mąkę orkiszową w takim przypadku należy zastąpić mąką kukurydzianą lub gotową mieszanką bezglutenową. Obie opcje są lekkie i możemy wykorzystać je bez obaw, że ciasto nie wyrośnie.
Komentarze