Chlebek bananowy jest świetnym pomysłem na wykorzystanie dojrzałych bananów. To sztandarowy wypiek kuchni amerykańskiej. Robi się go naprawdę szybko, a efekt końcowy zaskakuje. To świetna propozycja na podwieczorek lub dodatek do kawy. Wspaniale sprawdzi się również jako drugie śniadanie, zarówno do pracy, jak i do szkoły. Podajemy sprawdzony przepis na chleb z bananów.
Maria Panzer/Einfach Backen
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C – w przypadku pieczenia góra–dół lub z termoobiegiem: 160°C. Dobrze natłuszczamy formę do pieczenia (o wymiarach 23x10 cm).
Banany: najlepsze będą bardzo dojrzałe lub nawet przejrzałe. Rozgniatamy je widelcem w misce.
Wanilia: laskę nacinamy nożem wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka grzbietem noża.
Masa jajeczna: jajka (rozmiar M) ubijamy z brązowym cukrem i olejem (np. słonecznikowym), aż stanie się puszysta.
Suche składniki: mąkę (najlepiej typ 405) przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy sól, cynamon i wanilię. Dokładnie mieszamy.
Łączenie składników: do masy olejowo–jajecznej, partiami dosypuje mieszankę z mąką – mieszamy. A następnie dodajemy purée bananowe.
Pieczenie: ciasto wlewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 55 minut. Po upieczeniu pozostawiamy chlebek bananowy do całkowitego ostygnięcia, a dopiero potem wyjmujemy go z formy. Z przepisu wychodzi ok. 10 porcji.
Kalorie: 232
Węglowodany: 33
Tłuszcz: 9
Białko: 4
Porady
- Do ciasta można dodać posiekane orzechy włoskie lub migdały, dzięki temu chlebek bananowy zyska nowy, równie pyszny smak. Świetnie sprawdzą się również płatki czekoladowe, jeśli chcemy zadowolić dziecięce podniebienia.
- Podczas mieszania wszystkich składników najlepiej użyć drewnianej łopatki. W efekcie uzyskamy bardziej wilgotny chleb bananowy o ciekawszej teksturze, niż gdybyśmy użyli miksera.
- Do wykonania chlebka bananowego z olejem należy tłuszczu o neutralnym smaku, np. słonecznikowego lub rzepakowego, żeby nie zdominował pozostałych smaków.
- Chlebek bananowy bez cukru zrobimy, stosując bardzo dojrzałe banany – są niezwykle słodkie i nie wymagają dodatkowego słodzika.
- Jeśli nie mamy laski wanilii, można ją zastąpić ekstraktem waniliowym lub dodać inne przyprawy, np. imbir lub odrobinę startej gałki muszkatołowej.
- Przygotowując chlebek bananowy dla gości, warto zadbać o jego wygląd. Możliwości jest tu wiele, można na przykład na surowym jeszcze cieście poukładać plasterki bananów. Wierzch ciasta można posypać pokruszoną czekoladą.
- Przed końcem pieczenia warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest prawidłowo wypieczone. Jeśli widzimy wilgotną masę na patyczku, czas pieczenia należy nieco wydłużyć.
Jeśli wolicie klasyczne ciasta z kremem to polecamy przepis na bananowiec.
Chlebek bananowy po raz pierwszy pojawił się w amerykańskiej książce kucharskiej około 100 lat temu. Były to czasy, kiedy gospodynie domowe z konieczności hołdowały idei zero waste. Przepis na chleb z bananów szybko rozprzestrzenił się na inne kraje. Wypiek ten zapoczątkował wykorzystywanie bananów w piekarnictwie i obecnie propozycji z tymi owocami w roli głównej jest naprawdę wiele.
Jeśli lubimy proste przepisy, których realizacja nie zajmie dużo czasu, możemy upiec muffiny bananowe lub banany w cieście. Miłośników nieoczywistych smaków zaciekawić może kanapka z bekonem i bananami.
Chlebek bananowy możemy przygotowywać na wiele sposobów. Ilość kalorii ograniczymy, stosując jeden prosty trik. Bardzo dojrzałe banany, miękkie z ciemniejącą skórką, dadzą tyle słodyczy, że cukier będzie zbędny. Jeśli jednak lubimy bardzo słodkie ciasto to z powodzeniem możemy dodać ksylitol. Chlebek bananowy fit zrobimy również, dosypując erytrol, który praktycznie w całości wydalany jest z organizmu i prawie nie ma kalorii.
Mąkę pszenną możemy zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi lub gotową mąką owsianą – w ten sposób otrzymamy bezglutenowy chlebek bananowy. Jeszcze bardziej egzotyczny smak uzyskamy, jeśli postawimy na mąkę kokosową. Sprawdzi się też migdałowa, z orzechów włoskich i laskowych. Do tego możemy dorzucić garść bakalii – odpowiednie będą rodzynki, żurawina i morele. Takim chlebem bananowym możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia!
Polecamy również przepis na wegański chlebek bananowy – bez mleka i jajek.
Chlebek bananowy świetnie sprawdza się jako pomysł na drugie śniadanie. Podawać go możemy z kawą, koktajlem lub sam. Smakuje wyśmienicie z domowym masłem orzechowym, dżemem, konfiturą, odrobiną miodu, a nawet z kremem czekoladowym. Na ciepłe dni szczególnie polecamy dodatek lodów, bitej śmietany lub świeżych, sezonowych owoców.
Komentarze