REKLAMA

Pancakes bananowe

Pancakes bananowe to przekąska, która szczególnie smakuje dzieciom. Ten przepis można wykonać na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Z powodzeniem można wykonać go jako wegański deser. Zobaczcie, jak zrobić placuszki z bananami. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery pancakes Placki Naleśniki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.28 z 257 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mąka pszenna 1.

    Pancakesy bananowe - przygotowanie: Mleko, żółtko oraz rozgniecionego widelcem banana trzeba zmiksować na gładką masę. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz szczyptę soli. 
     

  • Białka ubijanie 2.

    Pancakesy bananowe - smażenie: Białko trzeba ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z przygotowaną wcześniej masą. Ciasto trzeba nałożyć łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Gotowe pancakesy można polać syropem klonowym lub miodem. 

Porady

  • Z czym podawać pancakes bananowe? Pancakes bananowe możemy oczywiście podawać z naszymi ulubionymi dodatkami. Mogą to być wszelkiego typu owoce, masło orzechowe, jogurt, czy krem czekoladowy albo dżem. Wszystko zależy tak naprawdę od naszych osobistych upodobań i tego, na co mamy akurat ochotę.
  • Świeże lub mrożone owoce możemy także dodać do samego ciasta, dzięki czemu nasze placuszki zyskają zupełnie nowy smak.

Notka redakcyjna

Bananowe placuszki śniadaniowe

Kultowe pancakes, czyli tradycyjne amerykańskie placuszki śniadaniowe, to idealny pomysł na urozmaicenie naszych posiłków. Zwłaszcza że ich wykonanie nie jest w ogóle skomplikowane, a zatem z ich przygotowaniem poradzą sobie naprawdę wszyscy. Bardzo dużą popularnością wśród miłośników słodkich śniadań cieszą się zwłaszcza pancakes bananowe, które smakują i wyglądają obłędnie. Jeśli więc mamy akurat w zanadrzu kilka bananów, zwłaszcza tych mocno dojrzałych, powinniśmy z nich stworzyć te fantastyczne placuszki.

Czego potrzebujemy, aby móc się delektować smakiem tych wyjątkowych placuszków? Oczywiście bananów, które rozdrabniamy widelcem na w miarę jednolitą masę. Do tego roztrzepane jajka, mleko, mąka, proszek do pieczenia, sól i cukier. Jeśli zależy nam na tym, by placuszki były naprawdę puszyste, warto osobno ubić białka i delikatnie dodać je do pozostałych składników. Po usmażeniu takie placuszki wyglądają naprawdę zachwycająco, ale przede wszystkim również smakują fantastycznie, dzięki czemu podbijają podniebienia tak wielu osób.

Pancakes bananowe bez jajek

Placuszki bananowe są przepyszne, ale nie każdy może się nimi delektować. Chodzi tu na przykład o osoby, których organizm nie toleruje jajek lub też o wegan, którzy nie chcą jeść produktów pochodzenia zwierzęcego. Obecnie bez problemu znajdziemy jednak przepisy na pancakes bananowe, w których nie ma jajek. Ich zamiennikiem może być na przykład skrobia ziemniaczana i kukurydziana, siemię lniane albo aquafaba. Same banany stanowią też zamiennik jajek, dlatego wystarczy dodać ich nieco więcej, aby możliwe było usmażenie takich śniadaniowych placuszków. W większości przepisów znajdziemy informację, że pół banana odpowiada 1 jajku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy