Warzywa do lecza na zimę

W zimie tylko otwieramy słoik i dosmażamy kiełbasę i cebulę;)

Przetworyleczo

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 191 głosów)

Składniki:

  • 15 kg papryki (u mnie 10 kg czerwonej i 5 kg kolorowej)
  • 5 kg pomidorów
  • 5 średnich cukinii (ok. 6-7 kg)
  • Woda
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Paprykę przeciąć, wyciąć gniazda nasienne, opłukać. Pokroić na małe kawałki.
  • Cukinię obrać, wyciąć środek z nasionami, to co zostało umyć i zetrzeć na tarce.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wyciąć ‘głąby’, pokroić w ćwiartki.
  • Paprykę i cukinię gotować lekko podlewając osoloną wodą żeby się nie przypaliła, ale tylko na początku , bo potem papryka i cukinia puści sok. Gotować do momentu zmięknięcia.
  • Pomidory pogotować w osobnym garnku kilka minut również do zmięknięcia.
  • Paprykę i cukinię połączyć z pomidorami. Wymieszać. Przełożyć do słoików. Po zamknięciu pasteryzować ok. 30 minut.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy