Tort malinowy

Wyśmienity, nie za słodki i prosty tort malinowy. Ten warstwowy wypiek na pewno zrobi wrażenie na solenizantach i gościach na imprezie. Tort malinowy dekorujemy owocami i miętą.

CiastatortyDesery

Czas przygotowania:
300 min.
Kalorie:
140 kcal
Ocena:

(średnia 4.44 z 148 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wiśniówki
  • Krem:
  • 2 galaretki malinowe
  • 70 dag malin
  • 1/2 l jogurtu
  • szklanka kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: z białek ubić sztywną pianę i stale ubijając, dodać cukier, żółtka, oba rodzaje mąki. Przełożyć ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 160ºC, po 10 min podwyższyć temperaturę do 180ºC. Piec jeszcze 10–15 minut.
  • Krem: galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Maliny przebrać, lekko opłukać, osuszyć. 20 dag malin odłożyć do dekoracji, a połowę pozostałych zmiksować, przetrzeć przez sitko i wymieszać z jogurtem oraz 8 łyżkami tężejącej galaretki.
  • Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wymieszać z masą jogurtowo-malinową. 1/2 kremu wymieszać z połową pozostawionych malin. Biszkopt przekroić na 3 blaty. Nasączyć je wiśniówką wymieszaną z 1/3 szklanki zimnej wody. Krążki ułożyć w tortownicy i przełożyć kremem z malinami. Pozostałym kremem posmarować wierzch tortu. Na wierzchu ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Kalorie: 140

Porady

Zobacz też: Tort Sachera, szwarcwaldzki i Pavlova. Najsłynniejsze torty świata

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy