Anna Galuhn

Tort malinowy

Ocena:

4.44 (190)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Tort malinowy zachwyca smakiem, dzięki doskonale dobranym składnikom. Lekki krem z dodatkiem świeżych malin bajecznie przełamuje warstwa pistacjowej pralinki. Dzięki niej każdy kęs zaskakuje zmianą struktur i smaków. Wbrew pozorom przygotowanie zjawiskowego tortu z malinami nie jest trudne – wystarczy uważnie trzymać się kolejnych kroków przygotowania, a efekt na pewno pozytywnie nas zaskoczy.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • mąka pszenna  190 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cukier drobny  170 g

  • cukier waniliowy  5 g

  • olej  75 ml

  • masło  550 g

  • mleko skondensowane  400 g

  • barwnik spożywczy  5 g

  • biała czekolada  150 g

  • pasta pistacjowa  100 g

  • rurki waflowe  30 g

  • sól  2 g

  • żelatyna  10 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • cukier puder  40 g

  • mascarpone  250 g

  • maliny  400 g

  • woda  100 ml

  • sok malinowy  30 ml

  • pistacje  50 g

Tort malinowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początku: oddzielamy białka od żółtek, mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170° C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia

  • Krok 2:

    Biszkopt na tort malinowy: białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy drobny cukier i cukier waniliowy. Wyłączamy mikser i dodajemy rozkłócone żółtka, olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość ostrożnie mieszamy przy pomocy szpatułki do ciasta, starając się zachować objętość masy.

  • Krok 3:

    Pieczenie: ciasto przekładamy na przygotowaną tortownicę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone w środku, przy pomocy drewnianego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

  • Krok 4:

    Krem do tynkowania: 400 g miękkiego masła ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy mleko skondensowane i różowy barwnik (do uzyskania pożądanego koloru). Gotowy krem odkładamy do lodówki.

  • Krok 5:

    Pralina pistacjowa: w kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę, 150 g masła i łączymy z pastą pistacjową. Gdy masa jest spójna, zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy pokruszone rurki waflowe i szczyptę soli. Całość ostrożnie mieszamy i odstawiamy do zastygnięcia.

  • Krok 6:

    Krem malinowy z mascarpone: w 80 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na gęsty krem, stopniowo dodajemy cukier puder, serek mascarpone i przestudzoną żelatynę. Na koniec mieszamy ze świeżymi malinami (200 g).

  • Krok 7:

    Blaty: przestudzony biszkopt kroimy na 3 równe blaty i nasączamy ponczem, przygotowanym z wody i soku malinowego.

  • Krok 8:

    Składanie tortu: ⅓ kremu do tynkowania przekładamy do worka cukierniczego. Przy jego pomocy nakładamy pasek kremu wzdłuż krawędzi pierwszego blatu. W środku rozprowadzamy pralinę pistacjową i przykrywamy kremem malinowym. Ostrożnie kładziemy drugi blat. Jego krawędź również zabezpieczamy paskiem tynku. Środek wypełniamy kremem malinowym i przykrywamy ostatnim blatem.

  • Krok 9:

    Tynkowanie: pozostały krem do tynkowania dzielimy na dwie części. Najpierw przykrywamy tort cienką warstwą, wstawiamy do lodówki na ok 30 min, a gdy zastygnie, nakładamy drugą warstwę. Przy pomocy płaskiej szpatułki wyrównujemy wierzch i boki tortu.

  • Krok 10:

    Dekoracja: resztą kremu ozdabiamy wierzch tortu. Układamy świeże maliny i posypujemy posiekanymi pistacjami.

Porady

  • Żeby biszkopt na tort malinowy wyszedł równy, od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika uderzamy nim lekko o blat.
  • Ciasto kroimy na blaty przy pomocy dużego płaskiego noża lub specjalnej żyłki do krojenia ciasta.
  • Pastę pistacjową możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy zblendować obrane pistacje i gotowe. Przyda się do tego mocny blender lub malakser z ostrzami w kształcie litery „S”.
  • Chrupkę do tortu możemy zrobić nie tylko z rurek, ale także z francuskich prażynek, płatków kukurydzianych lub prażonych orzechów.
  • Do ponczu doskonały będzie domowy syrop malinowy, który możemy przyrządzić także w wersji bez cukru. Zamiast wody z sokiem, możemy sięgnąć także po przestudzoną herbatę owocową.
  • Krem do tynkowania – w momencie, gdy nie jest używany – przechowujemy w lodówce.
  • Maliny do tortu myjemy pod bieżącą wodą (krótko) i osuszamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć nadmiar wody.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort malinowy – kreatywne wariacje przepisu

Przepis na tort malinowy z praliną pistacjową to świetnie zbalansowana kompozycja smakowa, która zazwyczaj wzbudza zachwyt wśród gości. Jeśli jednak nie przepadamy za pistacjami albo po prostu mamy ochotę na warstwy o innym smaku, możemy zmodyfikować przepis. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:

  • tort malinowy z owocami – zamiast warstwy pistacjowej, możemy położyć galaretkę owocową o dowolnym smaku, a wierzch udekorować owocami leśnymi,
  • tort malinowy z frużeliną – ze świeżych lub mrożonych malin możemy przygotować gęstą frużelinę z dodatkiem żelatyny. Do przełożenia ciasta sprawdzi się także domowy dżem malinowy,
  • tort malinowo–czekoladowy – możemy dodać warstwę kremu czekoladowego, przygotować biszkopt kakaowy lub polać wierzch czekoladowym ganache. Każdy wariant smakuje doskonale.

Szybki tort malinowy

To sposób na pyszny wypiek z kremem malinowym, który nie wymaga skomplikowanych składników i żmudnych przygotowań. Wystarczy biszkopt, krem mascarpone i świeże owoce. Możemy pozostawić wersję bez tynkowania – jak w przypadku naked cake – lub dodać różowy tynk, jak w przepisie na tort dla mamy.

Do szybkiego tortu z malinami możemy wykorzystać mrożone owoce. Jednak warto je wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, żeby nie wpłynęły na konsystencję kremu.

Pomysły na dekorację do tortu malinowego

Ilość pomysłów na dekorację do tortu ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Czasem jednak bardziej sprawdzają się proste i minimalistyczne dodatki niż barokowy przepych. Dlatego polecamy skorzystać ze sprawdzonych trików, dzięki którym tort malinowy będzie wyglądał spójnie i estetycznie:

  • ozdoby dopasowane do smaku warstw – tą zasadą kierowaliśmy się przy dekoracji naszego tortu malinowego. Pokruszone na wierzchu pistacje wyglądają efektownie, a w dodatku nawiązują do niespodzianki w środku,
  • dekoracja dobrana kolorystycznie – warto trzymać się jednej palety barw, czyli w naszym przypadku będzie to kolor różowy i jasnozielony. Możemy dodać także neutralną biel, która pasuje do wszystkiego. A gdy mamy ochotę na odrobinę splendoru, sprawdzą się złote lub srebrne perełki cukrowe,
  • dekoracja z jadalnych kwiatów – to pomysł na ożywienie tortu i dodanie romantycznych nut. Taki tort będzie doskonały na rocznicę ślubu lub urodziny bliskiej osoby.

A jeśli lubimy eksperymentować, mamy do wyboru mnóstwo słodkich dodatków – od bezy w najróżniejszych kolorach, poprzez fantazyjne makaroniki, aż po miniaturowe dzieła sztuki z masy plastycznej.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne