Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną

Proste, efektowne, delikatne i smaczne. Czy czegoś więcej można chcieć od letniego ciasta?

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Mus truskawkowy:
  • 800 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru (jeśli truskawki są mało słodkie można dać więcej cukru)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Bita śmietana:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • starta gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. Upiec jasny biszkopt z 4 jaj.
  2. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w ½ szklanki wrzątku (dokładnie wymieszać, aby nie było grudek - chwilę to trwa) i wlać do musu truskawkowego. Wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny, od czasu do czasu przemieszać. Gdy masa będzie gęstnieć to wyciągnąć i delikatnie przelać na przygotowany biszkopt. Mus nie może być płynny, bo wsiąknie w biszkopt, musi się delikatnie ścinać. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa dobrze się zetnie.
  3. Bita śmietana: Śmietanę ubić, dodać cukier puder - dalej ubijać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku - ostudzić i dodać do śmietany. Gotową śmietanę wyłożyć na mus truskawkowy. Gdy śmietana lekko stężeje obsypać całość startą czekoladą. Schłodzić ciasto w lodówce.
truskawki biszkopt żelatyna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy