REKLAMA

Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną

Biszkopt z musem truskawkowym, galaretką i śmietanowym kremem pięknie wygląda i pysznie smakuje. Mus truskawkowy do tortu to znak rozpoznawczy tego przepisu! Jest wyraźny w smaku, delikatne słodki i bardzo orzeźwiający. Takie ciasto z truskawkami będzie idealne na lato. Jest to świetny sposób na uczczenie sezonu truskawkowego. Przepis na ciasto z musem truskawkowym pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 3/2018 - najnowszy numer w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami biszkopt

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.44 z 190 głosów)


Kroki przygotowania:

  • jajka i cukier 1.

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (opcja góra-dół). Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zamknąć obręcz. Przygotowując ciasto z musem truskawkowym należy zacząć od zrobienia biszkoptu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło roztopić. Wymieszać z jajkiem, cukrem (150 g) i ekstraktem waniliowym (1 łyżeczka), aż cukier się rozpuści. Dodać mleko, a następnie suche składniki. Wymieszać. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Biszkopt piec 30-35 minut do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

  • Truskawkowe tiramisu z mascaropne 2.

    Jak zrobić biały krem do ciasta z musem truskawkowym? Śmietankę 30% należy utrzeć z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym (1 łyżeczka) na sztywny i puszysty krem. Z całego kremu przełożyć 3-4 łyżki do worka cukierniczego.

  • sezon-na-truskawki 3.

    Mus truskawkowy do tortu jest charakterystycznym elementem tego ciasta. Truskawki umyć, usunąć szypułki, odłożyć kilka do dekoracji tortu. Owoce zmiksować na gładki mus. Dodać cukier (40 g), wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wrzątku. Wlać do musu, wymieszać. Mus truskawkowy do ciasta wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

  • rękaw cukierniczy 4.

    Spód ciasta posmarować warstwą kremu. Za pomocą worka cukierniczego (z okrągłą końcówką) wycisnąć wokół brzegu ciasta rant, dzięki temu mus truskawkowy nie wypłynie. Na kremie rozsmarować tężejący mus. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na mus nałożyć kolejną warstwę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Pozostałym kremem udekorować torcik z musem truskawkowym. Wstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować truskawkami.

Kalorie: 300

Ilość porcji: 10

Porady

  • Mus z mrożonych truskawek to sprawdzony sposób, aby przygotować ciasto z truskawkami poza sezonem. Mrożone owoce wystarczy zmiksować tak samo jak te świeże.
  • Aby biszkopt z musem truskawkowym był idealnie puszysty i nie opadł po wyjęciu z piekarnika, warto zadbać o to, aby wszystkie składniki do jego przygotowania miały temperaturę pokojową.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić mus truskawkowy do ciasta?

Delikatny mus truskawkowy do ciasta zawiera w sobie to, co najlepsze w letnich truskawkach. Jest on słodki, a jednocześnie lekko kwaskawy i orzeźwiający. Przełożenie nim ciasta doda mu charakteru! Jak zrobić mus truskawkowy do ciasta? Świeże truskawki należy zmiksować z cukrem i połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Mus truskawkowy do ciasta można przygotować też z mrożonych owoców – kroki postępowania są takie same. Warto pamiętać, że żelatyna nie jest produktem wegetariańskim. Można ja jednak zastąpić wegetariańską galaretką. Jeśli robimy mus truskawkowy z galaretką należy dodać do niego przynajmniej o połowę mniej cukru!

Ciasta z musem truskawkowym i nie tylko

Sezon na truskawki to jeden z bardziej wyczekiwanych momentów w ciągu całego roku. Te pyszne, słodkie owoce można dostać wtedy na targach i ulicznych straganach na każdym rogu. Warto wykorzystać ten czas jak najlepiej, aby przygotować najlepsze wypieki z truskawkami. Biszkopt z musem truskawkowym jest idealny na specjalne okazje – forma tortu udekorowanego z wierzchu białym kremem wygląda bardzo efektywnie. Warto sprawdzić, jak jeszcze można udekorować domowe torty. A korzystając z sezony na truskawki w naszej kuchni powinny powstać pyszne wypieki. Polecamy spróbować tortu biszkoptowego z truskawkami oraz kopca kreta z truskawkami. Ciasta z truskawkami zawsze wychodzą przepysznie!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy