Tarta z warzywami

Ocena:

4.15 (260)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Tarta z warzywami to kruche, maślane ciasto, któremu trudno się oprzeć, ze smakowitym, wytrawnym farszem. Do jej wypełnienia o każdej porze roku sprawdzi się gotowa mieszanka, ale warto też wykorzystać sezonowe warzywa. To oryginalna propozycja na wegetariański posiłek dla całej rodziny. Szybka tarta wytrawna świetnie smakuje podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno – w postaci pożywnego lunchu. Sprawdźcie, jak ją zrobić.   

Składniki:

  • masło  150 g

  • mąka  250 g

  • mrożone warzywa  500 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • ser żółty  50 g

  • mleko  230 ml

  • jajka  3 szt.

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Tarta z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: dobrze schłodzone masło siekamy na drobne kawałki i rozcieramy na kruszonkę z mąką pszenną i szczyptą soli. Wbijamy jajko. Krótko zagniatamy wszystkie składniki w jednolite, zwarte ciasto na tarte wytrawną. Jeśli jest zbyt suche i nie chce się kleić, dodajmy do niego łyżkę zimnej wody. Gotową kulę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. 

  • Krok 2:

    Farsz: warzywa podsmażamy na oliwie. Doprawiamy je solą i pieprzem. Roztrzepujemy lekko 2 jajka i łączymy je z mlekiem. Tak przygotowany sos do tarty mieszamy ze startym żółtym serem. 

  • Krok 3:

    Tarta z warzywami: wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy je na cienki placek i układamy na specjalnej foremce lub w tortownicy, oblepiając również jej brzegi. Na spód wykładamy warzywa i polewamy je sosem. Tarta wytrawna powinna spędzić około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż jej wnętrze się zetnie, a brzegi się zrumienią.  

Porady

  • Nasza tarta wegetariańska zawiera w przepisie mieszankę mrożonych warzyw. Możemy wykorzystać dowolną kompozycję. Warto sięgnąć na przykład po połączenie brokułu, kalafiora, fasolki szparagowej i marchewki. Latem polecamy przygotowanie tarty wytrawnej z warzywami sezonowymi prosto z grządki, takimi jak kabaczek, brukselka lub szparagi.  
  • Tarta z warzywami na kruchym cieście świetnie smakuje ze świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem, oregano, bazylią, cząbrem i rozmarynem. Do sosu można dodać takie przyprawy jak gałka muszkatołowa lub słodka papryka w proszku.  
  • Żeby powstała szybka tarta na słono, warto zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia i akcesoria. Współczesne roboty kuchenne w mgnieniu oka zagniotą idealne kruche ciasto. Jeśli jednak łączymy składniki ręcznie, sprzątania i użerania się z lepką masą zaoszczędzi nam silikonowa mata. Do przygotowania tarty wytrawnej przyda się również specjalna forma z karbowanymi brzegami lub tortownica.
  • Czym zalać tartę z warzywami? Świetnie sprawdzi się proponowana przez nas prosta mikstura z mleka i jajka z dodatkiem sera żółtego. Możemy wykorzystać goudę, cheddar lub parmezan. Jeśli chcemy, żeby farsz był bardziej kremowy, zamieńmy mleko na śmietankę 30%. Doskonale będzie smakować także tarta warzywna z sosem beszamelowym. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta z warzywami – jak ją podawać? 

Pyszna tarta na kruchym cieście z warzywami jest niezwykle uniwersalnym daniem. Sprawdzi się na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje lub posiłek do pracy. Można zabrać ją na piknik lub serwować na eleganckich przyjęciach (wtedy najlepiej przygotować ją w formie niewielkiej przekąski, czyli uroczej tartaletki). Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Tarta warzywna serwowana solo z pewnością zadowoli miłośników lekkich posiłków, ale dobrze komponuje się też z różnymi dodatkami, takimi jak:   

  • sos czosnkowy – intensywny w smaku, niezwykle aromatyczny i pasuje praktycznie do wszystkiego. Zazwyczaj powstaje z jogurtu naturalnego i majonezu, ale bazowe składniki można dowolnie modyfikować. Warto wzbogacić go natką pietruszki lub koperkiem.  
  • liście sałat – na przykład w postaci świeżej rukoli z miodowym winegretem lub klasycznej sałaty ze śmietaną.  
  • zupa krem – połączenie na sycący i rozgrzewający obiad. Tarta z warzywami może być chrupiącym dodatkiem do gęstej, aksamitnej zupy pomidorowej lub grzybowej.  
  • pożywna sałatka – świetnie sprawdzi się słodko-kwaśna kompozycja z pieczonych buraków i koziego sera, z dodatkiem sosu balsamicznego.   
  • pesto z bazyliinada potrawie ziołowej świeżości. Zawiera parmezan i orzeszki piniowe, które idealnie uzupełnią mieszankę warzyw.  

Jak zrobić dobre ciasto na tartę wytrawną?  

Bardzo ważnym elementem tatry wytrawnej jest ciasto.  Na co zwrócić uwagę podczas szykowania kruchego spodu na słono? Oto kilka wskazówek: 

  • Wybierzmy odpowiednią mąkę. Do pieczenia ciasta kruchego najlepsza będzie mąka pszenna jasna, na przykład krupczatka.  
  • Kolejną ważną rzeczą jest użycie dobrego tłuszczu. Zapomnijmy o margarynie. Dobre kruche ciasto zrobimy z masła 82%. Powinno być dobrze schłodzone.  
  • Składniki należy zagnieść jak najszybciej, a gotowe ciasto musi odpocząć w lodówce.  
  • Ciasto na tartę wytrawną powinno być cienko rozwałkowane i nakłute widelcem. Ten zabieg pozwoli odprowadzić z niego wilgoć, dzięki czemu nie wybrzuszy się na środku.  
  • Brzegi foremki należy wyłożyć ciastem z około 2 mm zapasu. Powinno ono delikatnie wystawać ponad ranty.  
  • Jeśli chcemy mieć pewność, że spód do tarty wytrwanej nie skurczy się na brzegach i nie zmieni swojego pierwotnego kształtu, możemy podpiec go wcześniej z obciążeniem w postaci specjalnych ceramicznych kulek lub ziaren grochu. 

Jeśli chcemy przyrządzić bardzo szybkie danie, dobry pomysłem jest tarta z ciasta francuskiego z warzywami. Bez problemu kupimy je w każdym sklepie. Jest już gotowe do użycia. Wystarczy wyjąć je z opakowania i wyłożyć na foremkę.

Inne pomysły na tarty wytrawne

Przepisy na tartę z warzywami przydadzą nam się zwłaszcza wtedy, kiedy chcemy kreatywnie wykorzystać sezonowe składniki. Kruchy spód możemy wypełnić gotowymi mieszankami lub ulubionym wytrawnym nadzieniem, który oddaje nastrój związany z porą roku. Doskonale smakuje na przykład: 

  • tarta ze szparagami – zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem słonego sera cheddar. Ta wegetariańska propozycja podbija nasze serca szczególnie w maju i w czerwcu, kiedy trwa sezon na smakowite, zielone łodyżki. 
  • tarta z kurczakiem i warzywami – jeśli chcemy dodać do wegetariańskiego dania solidną porcję pełnowartościowego białka. Dobrze sprawdzi się chudy filet z piersi kurczaka lub indyka.  
  • tarta z kurkami – z porem i serem feta. Świetnie prezentuje się na stole w ogrodzie późnym latem. Najlepiej smakuje i daje najwięcej satysfakcji, kiedy grzyby zbierzemy własnoręcznie.  
  • tarta z cukinią – kiedy nadchodzi sezon na kabaczek, najczęściej przygotowujemy leczo. A może warto pokusić się o oryginalny obiad i zaserwować domownikom aromatyczną, kremową tartę?   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne