Tarta cebulowa ze śmietaną i boczkiem sprawdzi się idealnie jako weekendowe danie obiadowe! Upieczona na drożdżowym cieście, czyni to danie niezwykle sycącym. Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i bazuje na ogólnodostępnych składnikach. Świetnie sprawdzi się jako niezobowiązujący poczęstunek dla gości. Koniecznie spróbujcie naszej drożdżowej tarty z boczkiem!
Maria Panzer/Das Kochrezept
(średnia 0 z 0 głosów)
Ciasto drożdżowe: formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki. W misce umieszczamy mąkę (typ 405), suche drożdże, wodę, mleko, cukier, sól (5 g) i oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut do uzyskania gładkiej, sprężystej masy. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Formowanie ciasta: rozwałkowujemy je na posypanej mąką powierzchni roboczej, po czym przekładamy do formy. Na ściankach blaszki tworzymy obręcz z ciasta o wysokości około 4 cm.
Nadzienie cebulowe: obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie krążki, a boczek w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy je, po czym przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Do cebuli dodajemy kwaśną śmietanę, jajka i starty ser. Masę doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku, do smaku.
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 180°C w trybie góra/dół (dla termoobiegu wystarczy temperatura 160°C). Nadzienie cebulowe przekładamy na ciasto drożdżowe i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie tartę cebulową pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia i podajemy letnią. Z przepisu wychodzi około 12 porcji.
Porady
- Tartę cebulową możemy upiec w formie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
- Do posypania blachy można użyć mąki lub bułki tartej, a suche drożdże można zastąpić 8 g świeżych (konieczne będzie przygotowanie zaczynu).
- Do tarty możemy dodać prażoną cebulkę dla podkreślenia aromatu.
- Świetnie smakuje również pikantna tarta cebulowa z dodatkiem chilli lub pieprzu kajeńskiego.
- Dodatek boczku i sałatki ze świeżych warzyw uczyni tartę cebulową samodzielnym pełnowartościowym posiłkiem.
- Tartę cebulową można przygotować z kiełbasą zamiast boczku lub w wersji wegetariańskiej, bez dodatku mięsnego.
- Tarta cebulowa z boczkiem to świetny przykład dania niskobudżetowego - wprost idealny tani obiad, który posmakuje wszystkim domownikom.
Ciasto drożdżowe do tarty to tylko jedna z możliwości. Bardzo popularne są spody kruche. Jak zrobić kruche ciasto do tarty? W tym celu przygotowujemy mąkę (250 g), masło (120 g), kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny (30 g), sól (5 g). Łączymy składniki i wyrobione na gładką masę ciasto umieszczamy w lodówce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przenosimy do formy, gdzie tworzymy odpowiedni kształt.
Najszybszym sposobem jest zrobienie tarty cebulowej na cieście francuskim. Kupujemy gotowe ciasto, które pakowane jest w cienkie arkusze. Wystarczy ułożyć je w formie do pieczenia. Nałożyć nadzienie cebulowe i zapiekać przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto francuskie jest na tyle uniwersalne, że można zrobić z niego zarówno tartę wytrawną, jak i owocową.
Tarta cebulowa nie jest oczywiście jedyną wersją wytrawną, jaką możemy przygotować. Zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy dostępnych jest wiele świeżych warzyw. A z takich dania wychodzą wyjątkowo aromatyczne. Bardzo smaczna jest również tarta brokułowa. Nadzienie jest proste: brokuły myjemy i dzielimy na różyczki, po czym gotujemy minutę w osolonej wodzie. Pomidory kroimy w małe kawałeczki, fetę w kostkę, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Białka ubijamy, łączymy z żółtkami i śmietaną i przelewamy do masy. Fetę z powodzeniem można zastąpić twarogiem. Całość zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Polecamy również tartę ze szpinakiem i boczkiem oraz tartę ze szparagami!
Komentarze