REKLAMA

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami to prawdziwa klasyka deserów. Choć przepis pochodzi z Francji, stała się już popularna na całym świecie i często pojawia się także na naszych rodzimych stołach. Szybka i prosta tarta z jabłkami to ulubiony przepis wielu pań domu, gdyż nie wymaga wielu składników, ani długich godzin, spędzonych w kuchni. Można ją podać jeszcze na ciepło, z gałką lodów waniliowych albo przestudzić i polać lukrem czy posypać cukrem pudrem. Oto nasz sprawdzony przepis na tartą z jabłkami! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tarty tarta tatin tarta z owocami Desery karmel

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kruche ciasto 1.

    Ciasto: Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy posiekane 300 g zimnego masła, a następnie wbijamy jajka. Wszystko razem zagniatamy, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 

  • Jabłka krojenie 2.

    Nadzienie: W tym czasie myjemy i obieramy jabłka, a następnie wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy jabłka na dość duże kawałki. Na patelnię wrzucamy 50 g masła, a następnie pokrojone jabłka, 20 g cukru i pół łyżeczki cynamonu. Wszystko razem dusimy przez chwilę i zdejmujemy z ognia. 

  • Tarta z owocami i mascarpone 3.

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części, jedną większą i druga mniejszą. Formę lub blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Rozwałkowujemy obie części ciasta i większą z nich wykładamy dno i brzegi formy. Na to wykładamy nadzienie jabłkowe. Na wierzch jabłek rozdrabniamy w palcach mniejszą część ciasta. Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut.

Porady

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami to świetna alternatywa, gdy znudzi nam się tradycyjna szarlotka. Pyszne kruche ciasto, odpowiednio przygotowane jabłka i najróżniejsze dodatki sprawiają, że ten deser smakuje po prostu świetnie. A do tego klasyczna tarta z jabłkiem jest też bardzo prosta w wykonaniu, więc z zadaniem tym poradzi sobie dosłownie każdy. Jeśli do tej pory nie próbowaliśmy jeszcze nigdy zrobić własnej, domowej tarty z dodatkiem jabłek, nadszedł w końcu czas, aby to zmienić!

Przepis na tartę z jabłkami

Tarta jabłkowa, podobnie jak znana nam doskonale szarlotka ma mnóstwo swoich najróżniejszych wersji. Przepisy na samo ciasto, jak i jego wypełnienie są ciągle modyfikowane i udoskonalane przez miłośników cukiernictwa i domowych wypieków. Wystarczy więc dobrze poszukać w sieci, aby znaleźć mnóstwo inspirujących receptur, które mogą stać się naszymi ulubionymi. Oczywiście wszystko zależy od tego, w jakiej formie chcielibyśmy zajadać jabłka znajdujące się w tarcie i ile mamy czasu na stworzenie takiego deseru. Na szczęście pełno jest bardzo różnych przepisów na ciasta tradycyjne, z dodatkami lub w wersji fit, więc każdy znajdzie wśród nich coś dobrego.

Prosta tarta z jabłkami nawet zupełnym amatorom nie powinna przysporzyć żadnych problemów. Oczywiście jej wykonanie na początku może nam zająć nieco więcej czasu, ale szybko nabierzemy wprawy. Wystarczy wyrobić tak naprawdę najłatwiejsze ciasto z mąki, masła i jajek, podpiec je, a następnie wypełnić jabłkami w takiej postaci, w jakiej lubimy je najbardziej. Oczywiście można też dodać do takiej tarty pyszną kruszonkę, orzechy lub paseczki z ciasta, które utworzą estetyczną kratkę, jak w typowym amerykańskim apple pie.


Ciasto na tartę z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami smakuje obłędnie, nawet jeśli zdecydujemy się na upieczenie jej najbardziej podstawowej wersji. Sekretem według wielu jest w tym przypadku ciasto, które ma zazwyczaj bardzo delikatny, maślany smak. Mąka, masło, cukier, śmietana, jajka - to właśnie te produkty najczęściej znajdziemy na liście składników potrzebnych do przygotowania klasycznego, kruchego ciasta na tartę.

Ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, po czym zazwyczaj zaleca się jego schłodzenie w lodówce, przez co najmniej 30 minut. Następnie trzeba je rozwałkować i umieścić w natłuszczonej wcześniej formie, dokładnie oblepiając nim jej brzegi. W części przepisów znajdziemy informację, że ciasto należy najpierw podpiec w piekarniku i dopiero wtedy nakładać na nie jabłka i inne dodatki. Można jednak również znaleźć przepisy, w których zarówno ciasto, jak i jego wypełnienie trafiają do piekarnika zupełnie surowe.


Jak zrobić dobrą tartę jabłkową?

Tarta z jabłkami w swoim klasycznym wydaniu jest prosta i pyszna, ale należy pamiętać, że istnieją różne sposoby przyrządzania wypełniających ją owoców. I to właśnie metoda, którą wybierzemy, może zdecydować o tym, czy taki wypiek podbije nasze podniebienia. Jeśli interesuje nas po prostu szybka tarta z jabłkami, najłatwiej jest pokroić dość drobno jabłka i wymieszać je na przykład z cynamonem, miodem, rodzynkami albo orzechami. Taką mieszankę wykładamy na rozwałkowane i ułożone w formie ciasto, a na wierzchu możemy ułożyć paseczki z pozostałego ciasta albo kruszonkę.

Jeśli jednak mamy nieco więcej czasu i chcemy trochę poeksperymentować, możemy na przykład przesmażyć jabłka pokrojone w kostkę z dodatkiem cukru i cynamonu. Nabiorą one wówczas więcej aromatu i staną się bardziej miękkie. Bardzo ciekawe jest też połączenie budyniu i jabłek na kruchym spodzie tarty. Na podpieczonym spodzie wystarczy wówczas ułożyć pokrojone w półksiężyce jabłka i całość zalać przygotowanym wcześniej budyniem. Istnieje mnóstwo fantastycznych wariacji klasycznych przepisów na tartę z jabłkami. Warto więc szukać i próbować nowych smaków.

Notka redakcyjna

Jakie jabłka na tartę jabłkową?

Tarta na słodko z jabłkami jest bardzo bezpiecznym, ale jednocześnie niezwykle pysznym deserem. Takie wypieki to doskonały pomysł na przekąskę przygotowaną na leniwy weekend w domu, ale też na rodzinną imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Wielu osobom ciężko jest też wyobrazić sobie jakiekolwiek święta bez ciasta z jabłkami, które jest smakowitą tradycją w niejednym domu. W przypadku, jednak gdy debiutujemy w roli cukiernika, sporym problemem może okazać się już sam wybór odpowiedniego rodzaju jabłek.

Zdania dotyczące tego, jakiego typu jabłka najlepiej nadają się do wypieków, są podzielone. Część osób twierdzi, że idealnie sprawdzają się te, które na surowo nie są zbyt smaczne, czyli twarde i kwaśne. W tej kategorii warto więc wyróżnić odmianę reneta, czy też popularne antonówki. Inni miłośnicy wypieków z jabłkami uważają natomiast, że powinno się wybierać odmiany delikatne, kruche i słodkie. Wśród tych osób największą popularnością cieszy się więc na przykład tarta z papierówkami lub championami. Jeśli sami nie mamy jeszcze własnego zdania na ten dla niektórych kontrowersyjny temat, warto spróbować wypieków w każdej z tych dwóch wersji, aby przekonać się, która z nich bardziej przypadnie nam do gustu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy