Tarta z jabłkami

Pyszny, jesienny i baaardzo słodki deser!

ciasto z owocamitartyDeserykarmel

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 167 głosów)

Składniki:

  • 5-6 jabłek (ja wybrałam słodkie kosztele)
  • 100 g brązowego cukru
  • 225 g mąki
  • 1 żółtka jajka
  • 150 g masła

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej drobno masło, w kopczyk z mąki i masła wbić żółtko jajka i wyrobić gładkie, kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie wysmarować formę do tarty masłem i oprószyć kilkoma łyżeczkami brązowego cukru. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć na formie wypełniając ją jak najszczelniej. Jabłka obsypać pozostałym cukrem.
  • Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na placek o nieco większej średnicy niż forma do tarty. Ciasto ułożyć na jabłkach i obkleić ścianki formy. Tartę piec 40 minut w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu odstawić tartę by lekko przestygła. Następnie nożem obkroić ciasto od formy, przyłożyć duży talerz i odwrócić tartę do góry nogami, aby wyszła z blachy.
  • Samych słodkich chwil! Karla

Porady

Pyszna tarta z jabłkami i kruszonką - przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 80 min.
Tarta z jabłkami
Ciasto idealne.

laleczka20

Tarta z jabłkami