Tarta z jabłkami to prawdziwa klasyka deserów. Choć przepis pochodzi z Francji, obecnie jest popularna na całym świecie. Jest szybka i prosta do wykonania. Wymaga niewielu składników, a potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Możecie ją podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno z lukrem lub cukrem pudrem. Przepis na tartę z jabłkami stwarza multum modyfikacji.
Stockfood
(średnia 4.44 z 172 głosów)
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 250 g zimnego masła, a następnie siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dosypujemy 150 g cukru, wbijamy jajka i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Jabłka: myjemy je i obieramy. Wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na grube plasterki lub w dużą kostkę. Na patelni roztapiamy 50 g masła. Podsmażamy pokrojone jabłka z 20 g cukru i cynamonem. Wszystko razem dusimy przez 2–3 min. Przekładamy do ostudzenia.
Spód: schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Odkrajamy ¾ i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Przekładamy go delikatnie na formę do tarty o średnicy 26 cm. Wykładamy ciastem całą formę, pamiętając również o brzegach. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i podpiekamy spód przez 15 min.
Pieczenie tarty w całości: gdy spód jest już rumiany, dokładamy przesmażone jabłka. Następnie wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki i rozdrabniamy je w palcach, przykrywając całą powierzchnię tarty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (nadal 180°C) na kolejne 40 minut.
Tarta z jabłkami jest gotowa: po ostygnięciu wystarczy oprószyć ją cukrem pudrem.
Porady
- Aby tarta z jabłkami miała pyszny i kruchy spód, zadbaj o to, by dobrze schłodzić masło, szybko połączyć składniki i porządnie schłodzić ciasto w lodówce.
- Do tarty z jabłkami odpowiednie będą słodko-kwaśne odmiany jabłek, takie jak szara reneta lub antonówka. Jeśli jednak chcielibyście, żeby wasza tarta miała więcej naturalnej słodyczy, wybierzcie lobo, granny smith lub jonagold.
- Tartę możecie zrobić również ze świeżymi jabłkami, bez wcześniejszego ich podsmażenia. Jeśli tak zdecydujecie, warto obtoczyć je w mące, aby pozostały soczyste w środku.
- Przed włożeniem spodu do piekarnika warto ponakłuwać ciasto widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Można także położyć na nie papier do pieczenia i obciążyć go, np. suchym grochem.
Przepis na tartę z jabłkami jest doskonałą bazą do wprowadzania modyfikacji. Poniżej nasze propozycje słodkich wariantów:
Z podobnych składników zrobicie także słynną odwróconą tartę tatin.
Forma na tartę ma charakterystyczny karbowany brzeg. Dzięki niemu nie tylko wypiek dobrze się prezentuje – brzeg ma również za zadanie utrzymać farsz lub krem w środku ciasta. Z obecnych na rynku foremek do tarty możecie wybrać:
Wszystkie formy dobrze się sprawdzą nie tylko do tarty z jabłkami, ale także do wersji wytrawnych, takich jak tarta ze szparagami, tarta ze szpinakiem czy tarta z pieczarkami.
Aby ciasto było pyszne, jednak zawierało nieco mniej kalorii, trzeba zamienić kilka składników:
Tarta z jabłkami będzie pełna wartościowych substancji odżywczych, jeśli do jabłek dosypiecie garść orzechów włoskich, migdałów i rodzynek. Orzechy możecie dosypać także do ciasta. Na wierzch jabłek warto położyć granolę, która świetnie zastąpi kruszonkę.
Komentarze