Tarta z jabłkami

Pyszny, jesienny i baaardzo słodki deser!

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.36 z 14 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 5-6 jabłek (ja wybrałam słodkie kosztele)
  • 100 g brązowego cukru
  • 225 g mąki
  • 1 żółtka jajka
  • 150 g masła

Przygotowanie

  1. Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej drobno masło, w kopczyk z mąki i masła wbić żółtko jajka i wyrobić gładkie, kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie wysmarować formę do tarty masłem i oprószyć kilkoma łyżeczkami brązowego cukru. Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć na formie wypełniając ją jak najszczelniej. Jabłka obsypać pozostałym cukrem.
  3. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na placek o nieco większej średnicy niż forma do tarty. Ciasto ułożyć na jabłkach i obkleić ścianki formy. Tartę piec 40 minut w 180 stopniach.
  4. Po upieczeniu odstawić tartę by lekko przestygła. Następnie nożem obkroić ciasto od formy, przyłożyć duży talerz i odwrócić tartę do góry nogami, aby wyszła z blachy.
  5. Samych słodkich chwil! Karla
deser tarta karmel Tarta jabłkowa jabłka w karmelu tarta tatin
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy