Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami to prawdziwa klasyka deserów. Choć przepis pochodzi z Francji, obecnie jest popularna na całym świecie. Jest szybka i prosta do wykonania. Wymaga niewielu składników, a potrafi zachwycić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Możecie ją podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno z lukrem lub cukrem pudrem. Przepis na tartę z jabłkami stwarza multum modyfikacji.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarta z owocami

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 170 głosów)


Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 250 g zimnego masła, a następnie siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dosypujemy 150 g cukru, wbijamy jajka i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

  • 2.

    Jabłka: myjemy je i obieramy. Wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na grube plasterki lub w dużą kostkę. Na patelni roztapiamy 50 g masła. Podsmażamy pokrojone jabłka z 20 g cukru i cynamonem. Wszystko razem dusimy przez 2–3 min. Przekładamy do ostudzenia.

  • 3.

    Spód: schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Odkrajamy ¾ i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Przekładamy go delikatnie na formę do tarty o średnicy 26 cm. Wykładamy ciastem całą formę, pamiętając również o brzegach. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i podpiekamy spód przez 15 min.

  • 4.

    Pieczenie tarty w całości: gdy spód jest już rumiany, dokładamy przesmażone jabłka. Następnie wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki i rozdrabniamy je w palcach, przykrywając całą powierzchnię tarty. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (nadal 180°C) na kolejne 40 minut.

  • 5.

    Tarta z jabłkami jest gotowa: po ostygnięciu wystarczy oprószyć ją cukrem pudrem.

Porady

  • Aby tarta z jabłkami miała pyszny i kruchy spód, zadbaj o to, by dobrze schłodzić masło, szybko połączyć składniki i porządnie schłodzić ciasto w lodówce.
  • Do tarty z jabłkami odpowiednie będą słodko-kwaśne odmiany jabłek, takie jak szara reneta lub antonówka. Jeśli jednak chcielibyście, żeby wasza tarta miała więcej naturalnej słodyczy, wybierzcie lobo, granny smith lub jonagold.
  • Tartę możecie zrobić również ze świeżymi jabłkami, bez wcześniejszego ich podsmażenia. Jeśli tak zdecydujecie, warto obtoczyć je w mące, aby pozostały soczyste w środku.
  • Przed włożeniem spodu do piekarnika warto ponakłuwać ciasto widelcem, aby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Można także położyć na nie papier do pieczenia i obciążyć go, np. suchym grochem.

Notka redakcyjna

Tarta z jabłkami – wariacje do wyboru

Przepis na tartę z jabłkami jest doskonałą bazą do wprowadzania modyfikacji. Poniżej nasze propozycje słodkich wariantów:

  • Tarta z jabłkami i budyniem – możecie przygotować domowy budyń z mleka, żółtek, mąki ziemniaczanej i cukru lub sięgnąć po mieszankę w proszku. Aby budyń ładnie się zapiekł i był odpowiednio gęsty, zamiast 500 ml mleka, użyjcie 400 ml. Na formę o średnicy 26 cm będziecie potrzebowali podwójnej porcji budyniu.
  • Tarta z jabłkami i bezą – bezę przygotujecie z białek i cukru. Należy ją wyłożyć na jabłka ok. 10 min przed końcem pieczenia.
  • Tarta z jabłkami i kruszonką – zrobicie ją łatwo z zimnego masła, mąki i cukru.

Z podobnych składników zrobicie także słynną odwróconą tartę tatin.

Jaką forma jest najlepsza na tartę z jabłkami?

Forma na tartę ma charakterystyczny karbowany brzeg. Dzięki niemu nie tylko wypiek dobrze się prezentuje – brzeg ma również za zadanie utrzymać farsz lub krem w środku ciasta. Z obecnych na rynku foremek do tarty możecie wybrać:

  • formy silikonowe – których nie trzeba smarować ani wykładać papierem do pieczenia. Można je myć w zmywarce, ale trzeba uważać z ostrymi narzędziami, które mogłyby ją przeciąć, 
  • szklane formy do tarty – dzięki temu, że są przezroczyste można obserwować ciasto podczas pieczenia. Minusy to ryzyko stłuczenia i trudne wyjmowanie wypieku. Niemniej forma ładnie się prezentuje, więc możecie podać tartę bezpośrednio w niej, 
  • formy ceramiczne – nieco wolniej się nagrzewają, co wydłuża czas pieczenia, ale też zmniejsza ryzyko przypalenia wypieku. Niestety, z ceramiką też trzeba uważać, żeby się nie stłukła. Niemniej tarta z jabłkami prezentuje się w niej wyjątkowo dobrze, 
  • metalowe blachy do tarty – to najtańsza opcja. Szybko się nagrzewają, skracając czas pieczenia. Niestety, trzeba wykładać je papierem do pieczenia, bo mogą rdzewieć, np. od kwaśnych owoców.

Wszystkie formy dobrze się sprawdzą nie tylko do tarty z jabłkami, ale także do wersji wytrawnych, takich jak tarta ze szparagami, tarta ze szpinakiem czy tarta z pieczarkami.

Tarta z jabłkami fit

Aby ciasto było pyszne, jednak zawierało nieco mniej kalorii, trzeba zamienić kilka składników:

  • zamiast masła proponujemy sięgnąć po olej kokosowy,
  • cukier możecie zastąpić erytrolem, stewią lub ksylitolem,
  • zamiast mąki pszennej lepiej dać mąkę owsianą lub inną pełnoziarnistą mieszankę.

Tarta z jabłkami będzie pełna wartościowych substancji odżywczych, jeśli do jabłek dosypiecie garść orzechów włoskich, migdałów i rodzynek. Orzechy możecie dosypać także do ciasta. Na wierzch jabłek warto położyć granolę, która świetnie zastąpi kruszonkę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy