Tarta cytrynowa

Pyszna tarta cytrynowa - na kruchym cieście, z słodko-cytrusową nutą. Tarta cytrynowa pasuje idealnie do herbaty, jak i kawy. Polecamy zamrozić ciasto na zapas - przyda się, gdy pojawi się ochota ;)

Dodany przez:

Tarta cytrynowa

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
340 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • zamrożone kruche ciasto (ok. 1/2 kg)
  • 2 i 1/2 cytryny
  • niepełna szklanka cukru (20 dag)
  • 4 jajka
  • żółtko
  • 125 ml śmietany

Przygotowanie

  1. ■ Ciasto rozmrozić, rozwałkować, wyłożyć dno i boki nienatłuszczonej okrągłej formy o śr. 28 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, posypać grochem lub fasolą. Piec 10 minut w temp. 180°C. Przepis na kruche ciasto poniżej.
  2. ■ Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jajka oraz żółtko dokładnie utrzeć z cukrem, dodać sok i skórkę cytrynową, wymieszać. Śmietanę ubić, dodać do kremu cytrynowego, wymieszać.
  3. ■ Z ciasta usunąć groch i papier do pieczenia, wlać krem cytrynowy, piec ok. 50 minut w temp. 150°C (masa cytrynowa powinna stężeć, ale nie zrumienić się). Tarta cytrynowa powinna być podawana po przestudzeniu. Możemy ją dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

Wskazówki

ZOBACZ PRZEPIS: klasyczne kruche ciasto

deser tarta cytryny tarta cytrynowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze