Rolada z ciasta francuskiego z warzywami

Rolada z ciasta francuskiego z doprawionym kurczakiem i pysznymi warzywami. To pomysł na szybki obiad z ciasta francuskiego lub gorącą kolację. A co najważniejsze - ten przepis zawsze się udaje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

pizza

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 218 głosów)

Rolada z ciasta francuskiego z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Farsz: na patelni roztapiamy łyżkę masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy, aż szpinak zmniejszy objętość. Zdejmujemy do naczynia.

  • 2.

    Kurczak:  cebulę obieramy i siekamy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, ziołami, solą i pieprzem. Przesmażamy na złoto na rozgrzanym oleju najpierw cebulę, a potem kurczaka.

  • 3.

    Ciasto francuskie: rozwijamy arkusz ciasta francuskiego, posypujemy równomiernie startą mozzarellę. Nakładamy warstwę szpinaku oraz kurczaka z cebulą. Zawijamy ciasto francuskie w roladę.

  • 4.

    Pieczenie:  roladę z ciasta francuskiego układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka kuchennego. W tym momencie możemy też posypać ciasto sezamem, czarnuszką albo innym dodatkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut. Powierzchnia powinna ładnie się zapiec. Podajemy z ulubioną sałatką.

Porady

  • ciasto francuskie z kurczakiem i warzywami pasuje zarówno na codzienny obiad, jak i specjalne okazje. Do przepisu możemy wykorzystać zarówno szpinak mrożony, jak i świeży - w przypadku tego pierwszego, przesmażając musimy dać mu chwilę dłużej, aż woda wyparuje
  • farsz można urozmaicać - połączenie papryki, ogórka kiszonego i pieczarek też się sprawdzi. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy