Szarlotka

Kolejna jabłkowa propozycja :)

Dodany przez:

Szarlotka

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki zimnej wody
  • dodatkowo:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • jabłka:
  • cynamon
  • 1 kg jabłek
  • 100 g cukru
  • kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki

Przygotowanie

  1. Mąką przesiać z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, 2 łyżki zimnej wody i margarynę. Wyrobić gładkie ciasto i wstawić na 30 min do lodówki.
  2. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć środki i pokroić w plasterki. Obsypać cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Na ciasto wysypać jabłka.
  3. Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać z mąką i wylać na jabłka. Przygotować kruszonkę i wysypać ją na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut.
deser jabłecznik kruszonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze