Małe crumble z jabłkami

Prosty i idealny deser z jabłkami - crumble, czyli owoce pod kruszonką. Podaj z lodami waniliowymi. Niezawodny przepis - mało pracy, świetny efekt!

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 jabłek, obranych, pociętych w kostkę
  • 4 łyżeczki cukru
  • opakowanie suszonych żurawin
  • kruszonka:
  • 10 dag zimnego masła
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

  1. Jabłka wkładamy do miski, dodajemy cukier, żurawiny i mieszamy. Przekładamy do ramekinów (naczynek do zapiekania).
  2. Na kruszonkę: masło siekamy z cukrem, mąką, orzechami i cynamonem, aż powstanie sypka kruszonka.
  3. Nakładamy ją na wyłożone owoce. Pieczemy ok. 20 min w temp. 180°C. Podajemy na ciepło.

Wskazówki

Wypróbuj też przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką

Szarlotka dla początkujących - wypróbuj!

jabłka Szarlotka kruszonka crumble ciasto z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy