Placek ze śliwkami

Prosty placek ze śliwkami. Możecie użyć świeżyć śliwek lub mrożonych - w obu wersjach placek ze śliwkami jest pyszny! Podaję po przestudzeniu, nie potrzebuje dodatkowych dekoracji.

Ciastaciasto z owocamiDeseryPlackikruszonka

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 199 głosów)

Składniki:

  • 25 dkg masła,
  • 4 jajka
  • szczypta soli,
  • 2 szklanki mąki luksusowej,
  • 1 czubata szklanka cukru,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie 16g cukru waniliowego,
  • ok. 3/4 kg śliwek,
  • na kruszonkę: ok. 50 g masła + .m/w po 1/2 szklanki mąki i cukru,
  • do formy: masło + bułka tarta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śliwki umyłam i wypestkowałam przecinając je wzdłuż na pół. Z miękkiego masła, mąki i cukru zagniotłam kruszonkę i odłożyłam ją do lodówki żeby stężała.
  • Jajka ubiłam z cukrem zwykłym, waniliowym i solą na puszystą masę. Cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlewałam rozpuszczone, przestudzone masło. Następnie wmieszałam powoli przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i dolałam trochę mleka bo masa była bardzo gęsta. Ciasto wylałam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę (25x35cm). Na wierzchu ułożyłam śliwki, ciasno jedna przy drugiej brzuszkami do dołu. Całość posypałam kruszonką.
  • Blachę wstawiłam do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piekłam placek ze śliwkami ok. 1 godziny, ale po 45 min. radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem.
  • Użyłam śliwek odmiany Mieszaniec, ale mogą być inne np. węgierki. Placek ze śliwkami z tymi odmianami zasmakuje całej rodzinie!
  • Do odmierzania składników użyłam szkl. o poj.250 ml

Porady

Zobacz też: placek z rabarbarem i imbirem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy