Jabłkowa charlotte

Wyjątkowa wersja ciasta z jabłkami - z pełnoziarnistym chlebem! Postaw na odpowiednie jabłka, szara reneta będzie idealna!

Dodany przez:

Jabłeczniki i szarlotki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 8 dag cukru pudru
  • 2,5 dag masła, schłodzonego
  • 50 dag renet lub boskopów, każde obrane jabłko pokrojone na 8 klinów
  • kompot:
  • 150 ml soku jabłkowego
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru żelującego
  • 25 dag renet lub boskopów, obrane i posiekane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ciasto:
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag pełnoziarnistego chleba, pokrojonego w kwadratowe plastry

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka lub głębokiej patelni wsypujemy cukier i na średnim ogniu karmelizujemy na złoto-brązowo, bez mieszania, dodajemy masło, po chwili jabłka i karmelizujemy 5 min, pod przykryciem, aż zmiękną, ale nadal zachowają swój kształt (a środek wciąż będzie trochę surowy). Zdejmujemy z ognia.
  2. Kompot: 50 ml soku jabłkowego mieszamy z cukrem i cukrem żelującym. Do rondla wkładamy pokrojone jabłka i ustawiamy na średnim ogniu. Dolewamy pozostały sok i gotujemy przez 10 min, pod przykryciem. Dodajemy sok z cukrem żelującym oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 min, aby płyn odparował. Zdejmujemy z ognia.
  3. Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Wysoką formę na babę o gładkich brzegach lub tortownicę o wysokich brzegach smarujemy lekko masłem i oprószamy cukrem pudrem. Przygotowujemy duży płat folii aluminiowej i taki sam pergaminu. Formę od spodu i na brzegach zabezpieczamy folią, zwijając ją razem z pergaminem, dzięki czemu w czasie pieczenia nie wypłyną uwalniające się soki.
  4. Kromki chleba smarujemy po obu stronach masłem i smażymy na dużej patelni na średnim ogniu przez 20–30 s po jednej stronie, aż do uzyskania równomiernego rumianego koloru.
  5. Kromkami wykładamy szczelnie dno i brzegi formy, rumianą stroną skierowane na zewnątrz. Lekko dociskamy, aby przylegały do formy. Skarmelizowane jabłka łączymy z odparowanym kompotem, delikatnie mieszamy i wypełniamy przygotowaną charlotte. Może się wydawać, że będzie ich zbyt dużo, ale nie przejmujmy się, po upieczeniu masa z pewnością się zmniejszy.
  6. Wierzch przykrywamy obsmażonym chlebem. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do całkowitego schłodzenia na min. 3 godz. – będzie ją łatwiej kroić. Po ostudzeniu obracamy charlotte do góry nogami, zdejmujemy folię i papier.
  7. Jeżeli nie będzie chciała wyjść, trzeba lekko ogrzać spód formy. Ten piękny deser serwujemy z lodami waniliowymi lub kremem chantilly (z kremówki aromatyzowanej wanilią i ubitej z cukrem pudrem).
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016

Wskazówki

Wypróbuj też przepis na szarlotkę z płatkami migdałów

jabłka Szarlotka ciasto z jabłkami reneta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy