Jabłkowa charlotte

Wyjątkowa wersja ciasta z jabłkami - z pełnoziarnistym chlebem! Postaw na odpowiednie jabłka, szara reneta będzie idealna!

ciasto z jabłkamiszarlotka

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 181 głosów)

Składniki:

  • 8 dag cukru pudru
  • 2,5 dag masła, schłodzonego
  • 50 dag renet lub boskopów, każde obrane jabłko pokrojone na 8 klinów
  • kompot:
  • 150 ml soku jabłkowego
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru żelującego
  • 25 dag renet lub boskopów, obrane i posiekane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ciasto:
  • 10 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag pełnoziarnistego chleba, pokrojonego w kwadratowe plastry

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do dużego garnka lub głębokiej patelni wsypujemy cukier i na średnim ogniu karmelizujemy na złoto-brązowo, bez mieszania, dodajemy masło, po chwili jabłka i karmelizujemy 5 min, pod przykryciem, aż zmiękną, ale nadal zachowają swój kształt (a środek wciąż będzie trochę surowy). Zdejmujemy z ognia.
  • Kompot: 50 ml soku jabłkowego mieszamy z cukrem i cukrem żelującym. Do rondla wkładamy pokrojone jabłka i ustawiamy na średnim ogniu. Dolewamy pozostały sok i gotujemy przez 10 min, pod przykryciem. Dodajemy sok z cukrem żelującym oraz ekstrakt waniliowy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 5 min, aby płyn odparował. Zdejmujemy z ognia.
  • Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Wysoką formę na babę o gładkich brzegach lub tortownicę o wysokich brzegach smarujemy lekko masłem i oprószamy cukrem pudrem. Przygotowujemy duży płat folii aluminiowej i taki sam pergaminu. Formę od spodu i na brzegach zabezpieczamy folią, zwijając ją razem z pergaminem, dzięki czemu w czasie pieczenia nie wypłyną uwalniające się soki.
  • Kromki chleba smarujemy po obu stronach masłem i smażymy na dużej patelni na średnim ogniu przez 20–30 s po jednej stronie, aż do uzyskania równomiernego rumianego koloru.
  • Kromkami wykładamy szczelnie dno i brzegi formy, rumianą stroną skierowane na zewnątrz. Lekko dociskamy, aby przylegały do formy. Skarmelizowane jabłka łączymy z odparowanym kompotem, delikatnie mieszamy i wypełniamy przygotowaną charlotte. Może się wydawać, że będzie ich zbyt dużo, ale nie przejmujmy się, po upieczeniu masa z pewnością się zmniejszy.
  • Wierzch przykrywamy obsmażonym chlebem. Wstawiamy do piekarnika na 30 min. Wyjmujemy z pieca i zostawiamy do całkowitego schłodzenia na min. 3 godz. – będzie ją łatwiej kroić. Po ostudzeniu obracamy charlotte do góry nogami, zdejmujemy folię i papier.
  • Jeżeli nie będzie chciała wyjść, trzeba lekko ogrzać spód formy. Ten piękny deser serwujemy z lodami waniliowymi lub kremem chantilly (z kremówki aromatyzowanej wanilią i ubitej z cukrem pudrem).
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2016

Porady

Wypróbuj też przepis na szarlotkę z płatkami migdałów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy