Szparagi w kuchni – jak gotować szparagi
Zanim zaczniemy gotować szparagi, dobrze wiedzieć, jak przygotować warzywa do gotowania. Odpowiedź na pytanie, jak obierać szparagi, jest prosta. Świeże i jędrne zielone szparagi wystarczy pozbawić zdrewniałych końcówek – łamiąc w odpowiednim miejscu, delikatnie naciskając na końcówkę szparaga. Jeśli chodzi o białe szparagi, odcinamy 2-3 centymetry twardszej części i obieramy od połowy do końca, obieraczkę kierując ku końcówce warzywa. Warto zostawić końcówki, których nie będziemy podawać – przydadzą się np. do ugotowania warzywnego wywaru.
Gdy mamy już przygotowane warzywa, czas zacząć gotowanie szparagów. Do tego przydać się może specjalny garnek – wyższy i węższy ze specjalnym koszyczkiem. Pozwoli gotować szparagi w pozycji pionowej, bez zamaczania główek, które pod wpływem pary wyjdą idealnie. Wyśmienity smak szparagów uzyskamy przez dodanie do gotującej się wody szczypty soli i cukru oraz łyżki masła. Zielone szparagi gotujemy ok. 8 minut, a białe szparagi powinny gotować się 12-15 minut.
Szparagi zielone, szparagi białe i szparagi fioletowe - odmiany szparagów
Na polskim rynku dostępne są trzy odmiany szparagów. Najpopularniejsze to szparagi zielone, tuż za nimi są szparagi białe. Szparagi fioletowe są niestety mało znane – ze względu na wymagające warunki uprawy można spotkać je dość rzadko i trzeba wiedzieć, który sprzedawca ma je w ofercie.
Barwa szparagów i ich pędów zależy od metody uprawy. Białe szparagi rosną pod ziemią, dlatego zachowują swój pierwotny kolor. Po przygotowaniu są delikatne w smaku, nie dominują potrawy. Z kolei szparagi zielone główkami przedostają się na powierzchnię ziemi. Promienie słoneczne sprawiają, że zyskują ładny zielony kolor, a także wyrazisty smak. Znawcy opisują go jako lekko pikantny. Przez cały rok szparagi można uprawiać w szklarniach, ale najlepiej decydować się na świeże szparagi z pola – sezon na nie trwa od połowy kwietnia do końca lipca.
Szparagi – jak przedłużyć świeżość szparagów
Szparagi najlepiej wykorzystać niedługo po zakupie – aby zachowały jędrność i wartościowe składniki. Jednak, jeśli chcemy użyć ich w kuchni później, zadbajmy o odpowiednią formę przechowywania. Jak przedłużyć świeżość szparagów? Wystarczy umieścić je w wyższym słoiku z niewielką ilością wody – tak, aby twardsze końcówki były zanurzone – i nakryć reklamówką lub torebką papierową, a następnie schować do lodówki.
Szparagi – właściwości szparagów
Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne – w 100 g produktu jest tylko 18 kcal. Ze względu na zawartość błonnika szparagi polecane są osobom na diecie odchudzającej oraz w przypadku problemów z pracą układu trawiennego. Szparagi to pyszne źródło białka oraz potasu i magnezu, dlatego do swojego jadłospisu powinni włączyć je sportowcy. Szparagi przez niektórych uważane są za afrodyzjaki. I choć nie ma szczegółowych badań na ten temat, a część z opinii bazuje na wymownym kształcie warzyw, to pewne jest, że jedzone regularnie szparagi wspomaga układ krążenia.
Komentarze