Makaron z kurczakiem i szparagami polany kremowym, śmietankowym sosem to świetny pomysł na smaczny obiad. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zabierze nam dużo czasu. W wersji wegetariańskiej pomijamy mięso. Możemy zastąpić je szpinakiem, cukinią lub innym warzywem. Makaron z kurczakiem i szparagami to uniwersalna potrawa, która zasmakuje całej rodzinie.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Szparagi: myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i odcinamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy je na mniejsze części. W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej szparagi. Po ok. 3 minutach wyjmujemy je i odkładamy na talerz.
Kurczak: oczyszczamy go z błonek, a następnie kroimy w paski. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy je, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Następnie przenosimy je do oddzielnego naczynia.
Makaron: do dużego garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody i wsypujemy 6 g soli. Całość podgrzewamy. Gdy płyn zacznie wrzeć, dodajemy makaron. Gotujemy go al dente – zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Do małej miseczki odlewamy ok. 50 ml wody z garnka. Na końcu odcedzamy makaron na sicie.
Sos: na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka, wlewamy śmietankę. Dodajemy żółtko. Składniki łączymy ze sobą. Następnie wsypujemy gałkę muszkatołową i parmezan. Wrzucamy kawałki kurczaka, makaron, szparagi i odlane z gotowania 50 ml wody. Całość mieszamy.
Podanie: makaron z kurczakiem i szparagami serwujemy z dodatkiem liści bazylii.
Porady
- Makaron z kurczakiem i szparagami polecamy posypać świeżo zmielonym pieprzem. Dodatek ten wspaniale podkreśli smak potrawy. Jeśli chcemy, żeby była ona wyjątkowo pikantna, warto wzbogacić ją dodatkowo o sproszkowaną papryczkę chili.
- Do przygotowania sosu najlepiej sprawdzi się śmietanka 30% lub 36%. Jej dodatek sprawi, że nasza potrawa będzie niesamowicie kremowa. W ostateczności możemy sięgnąć po produkt zawierający 18% tłuszczu. Jednak należy mieć na uwadze, że odznacza się on lekko kwaśnym smakiem.
- Zamiast parmezanu bez problemu użyjemy innego sera żółtego. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy pominąć ten składnik.
- W wegetariańskiej wersji dania, nie dodajemy kurczaka. Mięso możemy zastąpić cukinią, szpinakiem, pomidorami suszonymi, a nawet porem. Ponadto osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, mogą zrobić sos na bazie mleczka kokosowego i płatków drożdżowych.
- W zależności od własnych preferencji, do wykonania potrawy możemy użyć makaronu penne, spaghetti, tagliatelle i fusilli. Każdy rodzaj różni się od siebie grubością oraz kształtem. W związku z tym wybierając produkt, pamiętajmy, żeby dokładnie sprawdzić na opakowaniu, ile czasu powinniśmy go gotować.
- Kurczaka z powodzeniem zastąpimy boczkiem. Wystarczy pokroić go w kostkę, a następnie podsmażyć na patelni. Gotowe mięso dodajemy do makaronu z sosem i szparagami.
Komentarze