Krewetki w tempurze

Smaczna przystawka dla gości - krewetki w tempurze. Tempura wbrew pozorom nie jest trudna, ale warto sprawnie ją przygotować. Krewetki w tempurze najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu.

Dodany przez:

Krewetki w tempurze

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.45 z 40 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 6 krewetek tygrysich (świeżych lub mrożonych)
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała marchew
  • 500 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1-5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka wody gazowanej lub piwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrażamy, myjemy i obieramy. Warzywa kroimy w kostkę mniej wiecej o wymiarach 1-2 cm. Przygotowujemy tempurę. Mieszamy mąkę z wodą gazowaną lub piwem (alkohol zapobiega szybkiemu wchłanianiu się oleju podczas smażenia) i doprawiając ją solą oraz pieprzem. Po wymieszniu powinniśmy uzyskać klejące się ciasto. Zanurzamy w nim warzywa i krewetki, tak aby były całe pokryte tempurą. Do łoku lub głębokim garnku wlewamy olej lub oliwę z oliwek a następnie smażymy przez 5 minut. Krewetki w tempurze możemy podawać przystawkę na talerzykach lub nadziewamy na patyczki.
  2. Smacznego- gwarantuję, że krewetki w tempurze zrobią wrażenie na Waszych gościach!

Wskazówki

Zobacz też: oliwki i warzywa w tempurze

przekąska cukinia krewetki marchewka bakłażan Tempura
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy