Ocena:

4.48 (155)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Brioszki, inaczej brioche, to francuskie bułeczki śniadaniowe do odrywania, zrobione z niezbyt słodkiego ciasta drożdżowego. Zawierają stosunkowo dużą ilość masła i jajek, a przy tym niewiele cukru. Dlatego też świetnie komponują się z domową konfiturą, dżemem i różnymi kremami, np. orzechowym, czekoladowym lub kokosowym. Występują w wielu wersjach regionalnych. Wielu Francuzów nie wyobraża sobie bez nich rozpoczęcia dnia. Przepis na brioszki jest prosty, dlatego warto ich spróbować choć raz.

Składniki:

  • mąka  500 g

  • drożdże  7 g

  • jajka  4 szt.

  • mleko  220 ml

  • masło  100 g

  • sól  3 g

  • cukier  70 g

Brioszki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: wyjmujemy je z lodówki godzinę przed przygotowaniem brioszek. Mąkę przesiewamy do większej miski. Mleko podgrzewamy, powinno być letnie. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jedno jajko, będzie potrzebne do posmarowania bułeczek - może też być samo białko lub żółtko wymieszane z odrobiną mleka.

  • Krok 2:

    Ciasto: do dużej miski z mąką dosypujemy sól, suche drożdże i cukier, dodajemy 3 jajka i 100 g rozpuszczonego masła. cukier i suche drożdże, mieszamy. Zagniatamy, ciasto będzie dość miękkie, ale przy tym gładkie i elastyczne. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

  • Krok 3:

    Piekarnik: rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół. W przypadku termoobiegu będzie to 165 stopni Celsjusza.

  • Krok 4:

    Formowanie brioszek: wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat. Delikatnie robimy z niego kulę. Odrywamy kawałki ciasta o wadze 98-100 g. Powinno nam wyjść 12 bułeczek. Układamy je na blaszce, jedna obok drugiej, nie zostawiamy odstępów. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

  • Krok 5:

    Pieczenie: wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem. Wsadzamy je na środkową półkę piekarnika. Brioszki pieczemy około 25 minut, do zrumienienia.

Porady

  • Do brioszek możemy użyć też świeżych drożdży, wiąże się to z koniecznością przygotowania zaczynu, trzeba też doliczyć 15 minut na jego wyrastanie. Jednak dzięki nim ciasto będzie bardziej puszyste.
  • W wielu przepisach na ciasto drożdżowe możemy spotkać się z informacją, że masło można zastąpić margaryną lub olejem. Tutaj nie polecamy tego zabiegu, chodzi w końcu o to, by bułeczki pachniały i były maślane.
  • Do brioszek najlepsza będzie mąka pszenna typ 480. Ale osoby, które nie mogą jeść glutenu mogą wybrać specjalną mąkę bezglutenową.
  • Francuskie bułeczki śniadaniowe po wystudzeniu można zamrozić. W ten sposób przechowamy je przez miesiąc. Pamiętajmy tylko o tym, że należy rozmrażać je w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzać w piekarniku nastawionym na dość niską temperaturę (ok. 100°C).
  • Jeśli nie zależy nam na brioszkach w formie odrywanych bułeczek, to z powodzeniem możemy zrobić je również w formie na muffiny. 12 foremek smarujemy tłuszczem, ciasto na porcje, formujemy z niego kulki i przekładamy do otworów. Pieczemy 12–15 min w temp. 200°C.
  • Czerstwe brioszki można przetworzyć i nadal cieszyć się ich smakiem. Wystarczy pokroić je w plastry, zamoczyć w jajku zmieszanym z mlekiem i usmażyć na patelni. W ten sposób stworzymy tosty francuskie. Mogą też stanowić podstawę puddingu chlebowego.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Brioszki - co to jest?

Brioszki to po prostu małe bułeczki. Zwykle są maślane, mogą też mieć kruszonkę. Mają mięciutki drożdżowy środek i brązową lśniącą skórkę, która powinna stawiać lekki opór zębom podczas gryzienia. Można przygotować je w różnych rozmiarach i kształtach. Wszystko zależy od tego, czy zrobimy je po prostu na blasze czy użyjemy foremek - może to być większa forma do muffinek lub mniejsze foremki do babeczek.

Brioszki w innych smakach

Ze względu na to, że ciasto ma dość neutralny i tylko lekko słodki smak, bułeczki świetnie komponują się z innymi, dominującymi składnikami. Dlatego z powodzeniem możemy przełożyć je konfiturą, dżemem lub ulubionym kremem. Możemy je też nadziewać przed upieczeniem lub po nim, podobnie jak pączki:

  • konfiturą - możemy wybrać dowolną, np. wiśniową, malinową lub porzeczkową,
  • dżem - w tym celu polecamy domowe przetwory, mogą to być również wersje bez cukru,
  • masą czekoladową - najlepsza będzie przygotowana w domu, ale odpowiednie będą również gotowe produkty z dobrym składem,
  • kremem kinder bueno - do złudzenia przypomina smak popularnego batonika,
  • budyniem - odpowiedni będzie śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy,
  • świeżymi owocami - doskonałe będą truskawki, czereśnie, wiśnie i owoce leśne.

Ciekawym pomysłem jest także wymieszanie masy na brioszki z:

  • rodzynkami,
  • żurawiną,
  • posiekanymi daktylami,
  • suszonymi śliwkami,
  • skórką pomarańczową,
  • drobnymi kawałkami czekolady.

Bułeczki można równie dobrze przyrządzić z wytrawnymi dodatkami. Ciasto możemy wymieszać z:

  • suszonymi pomidorami,
  • oliwkami,
  • szynką,
  • startym serem,
  • ziołami suszonymi lub świeżymi, np. bazylią, oregano, tymiankiem lub rozmarynem.

Jak podawać brioszki?

Brioszki w wersji klasycznej, czyli bez nadzienia i bez niczego na wierzchu możemy podawać jako bułki śniadaniowe. Najlepiej smakują z konfiturami czy posmarowane kremem czekoladowym. Podajmy je na stół w koszyczku, a obok ustawmy słoiczki z dodatkami - niech każdy z gości sam skomponuje swoje śniadanie. Brioszki można posypać cukrem pudrem, ale świetnie sprawdzi się też lukier czy polewa, na przykład owocowa lub czekoladowa. Dobrze smakują również z kruszonką.

Możemy potraktować je jak zwykłe pieczywo. Oprócz zwykłej kanapki, przygotujemy też z nich burgera. W tym celu można upiec je nieco większe.

Brioszki - skąd się wzięły?

Francuska brioszka pochodzi od słowa broyer, które oznacza kruszenie, rozdrabnianie. Tym samym nawiązuje do sposobu przygotowania ciasta. Co ciekawe, początkowo ilość masła nie była tak duża jak dziś, traktowano je bardziej jak chleb niż słodkie maślane ciastko. Wypiek znany we Francji już w XV wieku zyskał grono wielbicieli na całym świecie. To podobno właśnie o brioszkę chodziło Marii Antoninie, kiedy zgodnie z legendą wypowiedziała słowa "Nie mają chleba? To niech jedzą ciastka!".

Brioszki mają wiele odmian regionalnych. We Francji popularne są z serem lub z kandyzowanymi owocami. Niektóre są o wiele większe i bardziej przypominają słodkie bochenki chleba. Możemy też spotkać się z brioszkami o kształcie warkocza albo podłużnymi.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
do -40%
do -40%
Rabat do -40% przy zakupie min... więcej»
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% przy zakupie min. 2 sztuk na cały asortyment marki answear.LAB. Oferta dostępna na www.answear.com. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Rabat 30% na nowoczesne meble,... więcej»
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online

Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ30
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat -20% przy zakupach produ... więcej»
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
+
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Online

Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
7% rabatu na 700 największych... więcej»
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
+
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
Online

7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne