Brioszki

Brioche, brioszka − francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, pieczone w formie bułeczek z charakterystycznym "czopem" na wierzchu. Ciasto zawiera stosunkowo dużą ilość masła i jajek, a minimalną ilość cukru. Występuje w wielu wersjach regionalnych.

Pieczywochlebbułki

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 151 głosów)

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • torebka suszonych drożdży
  • 4 jajka
  • 45 ml ciepłego mleka
  • 12 dag masła

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy 3 jajka roztrzepane z mlekiem. Zagniatamy dość miękkie ciasto. przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy jeszcze energicznie przez 5 min, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Dodajemy masło – po kilka kawałków naraz – ugniatając, aż się całkowicie wchłonie. Owijamy ciasto folią i wkładamy na 1 godz. do lodówki.
  • 12 foremek do babeczek smarujemy tłuszczem i ustawiamy na blasze do pieczenia. Dzielimy ciasto na 12 porcji, formujemy z nich kulki, układamy na blasze (można także wykorzystać blachę do muffinek), przykrywamy i zostawiamy na 30 min, aż urosną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 12–15 min w temp. 200°c.
  • Upieczone brioszki można zamrozić– nawet na miesiąc. pamiętajmy tylko, że należy rozmrażać je w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzać w piekarniku nastawionym na dość niską temperaturę (ok. 100°c).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy