Brioszki

Brioche, brioszka − przepis na francuski przysmak nie jest wcale tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać. Brioszki, czyli francuskie śniadaniowe ciastka drożdżowe, pieczone w formie bułeczek z charakterystycznym "czopem" na wierzchu. Ciasto zawiera stosunkowo dużą ilość masła i jajek, a minimalną ilość cukru. Występuje w wielu wersjach regionalnych. Żadne Francuz nie wyobraża sobie prawdziwego francuskiego śniadania bez brioszki. Z czekoladowo-orzechowym kremem lub konfiturą smakują po prostu przepysznie! Przekonajcie się sami.

brioszki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 151 głosów)

Kroki wykonania:

  • brioszki21.Brioszka - przepis prosty: Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy 3 jajka roztrzepane z mlekiem. Zagniatamy dość miękkie ciasto. przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy jeszcze energicznie przez 5 min, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • brioszki 12.Dodajemy masło – po kilka kawałków naraz – ugniatając, aż się całkowicie wchłonie. Owijamy ciasto folią i wkładamy na 1 godz. do lodówki.
  • brioszki 33.12 foremek do babeczek smarujemy tłuszczem i ustawiamy na blasze do pieczenia. Dzielimy ciasto na 12 porcji, formujemy z nich kulki, układamy na blasze (można także wykorzystać blachę do muffinek), przykrywamy i zostawiamy na 30 min, aż urosną. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 12–15 min w temp. 200°c.
  • brioszki4.Brioszki podajemy posypane cukrem pudrem. Upieczone brioszki można zamrozić – nawet na miesiąc. Pamiętajmy tylko, że należy rozmrażać je w temperaturze pokojowej, a następnie podgrzać w piekarniku nastawionym na dość niską temperaturę (ok. 100°C).

Porady

W przepisie na brioszki wykorzystujemy:

  • suche drożdże - jedno opakowanie. Możemy też użyć świeżych drożdży.
  • masło - warto wcześniej wyciągnąć je z lodówki, by dało się z łatwością podzielić na kawałki i zagnieść w cieście. Masła nie możemy zastąpić ani margaryną, ani olejem. Chodzi w końcu o to, by bułeczki pachniały i były maślane.
  • mąkę - najlepsza będzie pszenna, ale jeśli nie możecie jeść glutenu lub z innych powodów ograniczacie jego ilość w diecie, wykorzystajcie inny typ mąki
  • jajka - do brioszek wybierzmy jajka zerówki, czyli te z oznaczeniem "0" - pochodzą od kur z wolnego wybiegu, które są karmione ekologicznymi karmami.

Notka redakcyjna

Brioszka - co to jest?

Brioszka to nic innego jak mała bułeczka. Zwykle jest maślana, może też mieć kruszonkę. Brioszki mają mięciutki drożdżowy środek i brązową lśniącą skórkę, która powinna stawiać lekki opór zębom podczas gryzienia. Brioszki można przygotować w różnych rozmiarach i kształtach. Wszystko zależy od tego, czy przygotujemy je po prostu na blasze czy użyjemy foremek - mogą to być większa forma do muffinek lub mniejsze foremki do babeczek.

Brioszki możemy nadziewać. Najlepsza do tego celu będzie konfitura lub dżem. Warto użyć także masy czekoladowej czy budyniowej. Doskonałe będą również świeże owoce, takie jak truskawki, czereśnie czy owoce leśne. Ciekawym pomysłem jest także wymieszanie masy na brioszki z rodzynkami lub drobnymi kawałkami czekolady.

Co ważne, brioszki równie dobrze można przyrządzić na wytrawnie. Doś środka włóżmy pastę z suszonych pomidorów lub oliwki albo kawałki szynki i sera. Jak nadziewać brioszki? Zróbmy to przed pieczeniem - rozpłaszczamy kawałek ciasta, nakładamy na niego trochę nadzienia i formujemy równą kulkę. Brioszki tak jak w naszym przepisie możecie posypać cukrem pudrem, ale świetnie sprawdzi się też lukier czy polewa, na przykład owocowa lub czekoladowa. Brioszki doskonale komponują się z kruszonką - uważajmy tylko jednak, żeby podczas pieczenia za bardzo się nie spiekła.

Brioszki można także przygotować w wersji odrywanej. Pieczemy je w okrągłej formie, układając ciasno obok siebie, żeby się zlepiły. Po upieczeniu brioszki odrywamy i zajadamy ze smakiem.

Jak podawać brioszki?

Brioszki w wersji klasycznej, czyli bez nadzienia i bez niczego na wierzchu możemy podawać jako zwykłe pieczywo śniadaniowe. Najlepiej smakują z konfiturami czy posmarowane kremem czekoladowym. Podajmy je na stół w koszyczku, a obok ustawmy słoiczki z dodatkami - niech każdy z gości sam skomponuje swoje śniadanie.

Brioszki wspaniale też smakują na wytrawnie. Oprócz zwykłej kanapki, z brioszek przygotujemy też... burgera! Tak, brioszki doskonale komponują się ze smakiem mięsa, maślane nuty dobrze uzupełniają burgera. Jeśli wiemy, że użyjemy bułeczek do burgerów, przygotujmy je nieco bardziej płaskie i większe, dzięki temu burgery łatwiej będzie się jeść.

Czerstwe brioszki? Nie wyrzucajmy ich! Pokrójmy je za to na plastry, zamoczmy w jajku zmieszanym z mlekiem i usmażmy na patelni. Takie tosty francuskie możemy podać na przykład z musem owocowym.  

Brioszki - skąd się wzięły?

Francuska brioszka pochodzi od słowa broyer, które oznacza kruszenie, rozdrabnianie. Tym samym nawiązuje do sposobu przygotowania ciasta na brioszki. Co ciekawe, początkowo ilość masła w brioszkach nie była tak duża jak dziś, traktowano je bardziej jak chleb niż słodkie maślane ciastko. Wypiek znany we Francji już w XV wieku zyskał grono wielbicieli na całym świecie. To podobno właśnie o brioszkę chodziło Marii Antoninie, kiedy zgodnie z legendą wypowiedziała słowa "Nie mają chleba? To niech jedzą ciastka!".

Brioszki mają wiele odmian regionalnych. We Francji popularne są brioszki z serem czy kandyzowanymi owocami. Niektóre brioszki mogą mieć większy kształt i przypominać słodkie bochenki chleba. Możemy też spotkać się z brioszkami o kształcie warkocza albo podłużnymi. W każdej wersji jednak brioszki smakują wyśmienicie!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
Brioszki truskawkowe
Pychaaa...

aleksandra88

Brioszki truskawkowe

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 130 min.
Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa to przebój na śniadanie. Nie ma powodu do paniki; nie będzie trudno, jeśli drożdże są świeże, właściwie w ogóle się przy cieście na chałkę nie napracujemy. Chałka drożdżowa ze świeżych drożdży zawsze urośnie i nie trzeba się przejmować, że jest tak wrażliwa, jak mówią. Zapleciona, z odrobiną chrupiącego cukru trzcinowego na wierzchu - ta chałka drożdżowa jest słodka, mleczna i po prostu pyszna sama w sobie! Sprawdźcie, jak dobrać proporcję na chałkę ze świeżych drożdży i jak zapleść chałkę.

mojegotowanie

Chałka drożdżowa - słodka i mleczna