Moje Gotowanie

Drożdżowe ślimaki z pomarańczowym lukrem

Ocena:

4.49 (186)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 10 osób

Łatwe drożdżowe ślimaki - świetne na śniadanie lub deser. Doskonale będą smakować polane pomarańczowym lukrem. Drożdżowe ślimaki możemy odrywać jeszcze gorące i podawać z herbatą.

Składniki:

  • ciasto: 200 ml mleka
  • 35–40 g świeżych drożdży
  • 500 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 400 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • wypełnienie: 80 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • łyżka mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • lukier: cukier puder
  • sok z 1 czerwonej pomarańczy

Drożdżowe ślimaki z pomarańczowym lukrem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko podgrzewamy do temperatury nie wyższej niż 40°C. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy cukier i 50 g mąki, całość łączymy z mlekiem i odstawiamy na 15 min.
  • W rondelku roztapiamy masło i studzimy. Do zaczynu drożdżowego dodajemy masło, żółtka, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy ciasto dłońmi lub za pomocą robota kuchennego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy co najmniej na 1 godz.
  • Na wypełnienie: masło roztapiamy i studzimy. Cukier łączymy z kakao, cynamonem oraz kardamonem.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na posypanej mąką powierzchni i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem z przyprawami.
  • Poszczególne blaty układamy jeden na drugim (ostatniego blatu niczym nie smarujemy). Całość zwijamy w rulon i kroimy w plastry. Bułeczki układamy obok siebie na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 30 min.
  • Pieczemy 25–30 min w temp. 180°C. Na lukier: cukier puder łączymy z sokiem pomarańczowym (do pożądanej gęstości). Lukrem polewamy upieczone i przestudzone bułeczki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne