Skrzydełka po chińsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wycisnąć sok z pomarańczy i zetrzeć skórkę.
Do 1/3 filiżanki soku dodać dwie łyżki skórki pomarańczy
czosnek
imbir
cebulę
sos sojowy
olej sezamowy
miód i płatki chili. Wymieszać. Powstałym sosem zalać oczyszczone skrzydełka kurczaka i odstawić na minimum 40 minut. Im dłużej tym lepiej. Można zostawić skrzydełka na całą noc w sosie
nie zaszkodzi im.
Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Skrzydełka smażyć na średnim ogniu z każdej strony około 7-10 minut
aż będą brązowe.
W małym rondelku zagotować pozostały sos ze skrzydełek
zagęszczając go skrobią kukurydzianą. Skrzydełka podawać razem z sosem. Oczywiście możemy doprawić sos pieprzem
Komentarze