Skrzydełka z grilla

Skrzydełka z grilla w słodko–słonym sosie są idealnie zrównoważone w smaku. W marynacie znajduje się miód, sos sojowy i odrobina ostrej papryki, dzięki której mięso nabiera charakteru. Lekko słodka glazura sprawia, że skórka jest chrupiąca. Z kolei długi czas marynowania daje gwarancję soczystości. Warto przygotować ich więcej, bo grillowane skrzydełka to przysmak, który znika od razu po zdjęciu z rusztu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.54 z 159 głosów)

Skrzydełka z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Mięso: dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Odcinamy najcieńsze fragmenty skrzydełek, które nie zawierają mięsa.

  • 2.

    Czosnek: obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę.

  • 3.

    Przygotowanie marynaty: w dużej misce mieszamy olej z sosem sojowym i miodem. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz słodką i ostrą paprykę.

  • 4.

    Marynowanie: skrzydełka przekładamy do miski z marynatą. Dokładnie nacieramy je z każdej strony. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 12 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu marynowania mięsa).

  • 5.

    Przed grillowaniem: wyjmujemy skrzydełka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

  • 6.

    Grillowanie: zamarynowane mięso kładziemy bezpośrednio na ruszt. Gdy skórka zacznie się rumienić, obracamy je na drugą stronę. W sumie grillujemy skrzydełka ok. 20 min.

  • 7.

    Skrzydełka z grilla: podajemy od razu z ulubioną surówką i sosem.

Porady

  • Kupując skrzydełka na grilla staramy się wybierać kawałki takiej samej wielkości, które będą się równomiernie przypiekać.
  • W przypadku niepogody możemy zamarynowane skrzydełka upiec w piekarniku.
  • Zamiast miodu równie dobrze sprawdzi się syrop klonowy lub z agawy.
  • Jeśli wolimy wersję bardziej słodką niż słoną, możemy zrezygnować z sosu sojowego. Warto wtedy dodać do marynaty szczyptę soli.

Notka redakcyjna

Skrzydełka z grilla – inne marynaty

W podstawowym przepisie na skrzydełka z grilla marynata ma przyjemny i dobrze zbalansowany smak. Jeśli jednak mamy ochotę przygotować danie bardziej, pikantne, łagodne lub słodkie, warto wypróbować inne marynaty:

  • ostra marynata do skrzydełek na grilla – zamiast sosu sojowego dodajemy ketchup pikantny, pokrojoną drobno papryczkę chili i łyżeczkę pieprzu cayenne,
  • skrzydełka z grilla w musztardzie – mieszamy ją z miodem, oliwą i przyprawami,
  • skrzydełka marynowane w jogurcie – do jogurtu dodajemy mieloną kolendrę, kumin, przyprawę curry i ostrą paprykę,
  • grillowane skrzydełka w sosie bbq – oryginalny sos barbecue przygotowujemy na bazie przecieru pomidorowego, sosu sojowego i brązowego cukru,
  • marynata z coli – napój gazowany mieszamy z ketchupem i przyprawami.

Z czym podawać skrzydełka z grilla?

Do dań z grilla świetnie sprawdzą się frytki belgijskie lub łódeczki ziemniaczane. Przyda się także towarzystwo świeżych sałat ze śmietaną, oliwą z oliwek lub sosem winegret. Rewelacyjnie pasują także sałatki z ziemniakami:

Grillowane skrzydełka świetnie smakują także maczane w sosach:

  • barbecue,
  • czosnkowym,
  • słodko–kwaśnym – np. z dodatkiem puree z mango.

Słodko–słona marynata – nie tylko na skrzydełka z grilla

Marynatę do skrzydełek na grilla można wykorzystać do przygotowania także innych potraw, także wegetariańskich, takich jak:

  • grillowane boczniaki,
  • szaszłyki z tofu,
  • grillowane bakłażany, cukinia lub papryka.

Razem ze skrzydełkami możemy marynować udka, pałki i filety z kurczaka. W słodko–słonej marynacie smaczne są również grillowane żeberka wieprzowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy