Pieczone pikantne skrzydełka z kurczaka

Potrawa dla fanów ostrzejszych smaków - pyszne skrzydełka z kurczaka.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • marynata:
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka jasnego octu winnego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka curry w proszku
  • szczypta sproszkowanego chili
  • sól
  • pieprz
  • 12–16 skrzydełek kurczaka

Przygotowanie

  1. Jogurt mieszamy z olejem, octem, posiekanym czosnkiem, curry, chili, solą i pieprzem.
  2. Skrzydełka wkładamy do marynaty i mieszamy, aby dobrze je oblepiła. Odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce na 2–3 godz.
  3. Wyjęte z marynaty skrzydełka układamy na wysmarowanym olejem ruszcie, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220°C. Po 10 min zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10–15 min.
  4. Do skrzydełek podajemy dip żurawinowy:
  5. kubek gęstego naturalnego jogurtu mieszamy z 2 łyżkami żurawiny ze słoika, przyprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz tartym chrzanem i ew. sokiem wyciśniętym z cytryny.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
kurczak curry żurawina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze