Placki serowe

Placki serowe to świetna propozycja na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Sprawdzą się również na kolację czy obiad. Delikatnie zarumienione, chrupiące z zewnątrz i cudownie miękkie w środku – jednym słowem idealne. Podane w towarzystwie świeżych owoców i miodu zachwycą każdego. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 151 głosów)

Placki serowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie masy: Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem na drobno. Mąkę pszenną przesiewamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej, wilgotnej konsystencji. 

  • 2.

    Placki serowe: Patelnię rozgrzewamy. Przy pomocy łyżki przekładamy na nią masę i formujemy placuszki. Smażymy je na średniej mocy palnika przez około 3 minuty. Przekładamy placki na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty, aż się zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Porady

  • Dla najlepszych efektów, jajka oraz twaróg należy wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej, przed dodaniem ich do masy.
  • Do przygotowania placków serowych polecamy używać jakościowego twarogu tłustego lub półtłustego. Można go też zastąpić serkiem wiejskim. W obu przypadkach ser należy dobrze rozgnieść widelcem. 
  • Placki z sera białego najlepiej smażyć na patelni pokrytej powłoką nieprzywierającą – wówczas można przyrządzić je bez użycia tłuszczu. Jeżeli jej nie posiadacie, możecie usmażyć je na oleju kokosowym, rzepakowym lub słonecznikowym. Dobrze sprawdzi się również masło klarowane. Należy też pamiętać, by nastawić palnik na średnią moc. W przeciwnym razie placuszki serowe mogą się przypalić. 
  • Placki z białym serem można też przyrządzić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną mąką jaglaną, kokosową, migdałową, ryżową lub orkiszową. Można też użyć w tym celu gotowego mixu do naleśników oznaczonego certyfikatem przekreślonego kłosa.
  • Jeśli chcecie, by placki z serem twarogowym wyszły bardziej puszyste, możecie ubić białka jaj na sztywną pianę, a następnie przy pomocy szpatułki delikatnie połączyć je z resztą masy. Dodatek proszku do pieczenia można wówczas pominąć. 
  • Po usmażeniu każdej partii placków z twarogu należy wymienić olej.
  • Jeśli przygotowujecie placuszki serowe dla dzieci możecie pominąć dodatek cukru, a podane w przepisie jajka zastąpić zblendowanym (lub rozgniecionym przy pomocy widelca) bananem. 

Notka redakcyjna

Placki serowe – różne warianty

Placuszki sernikowe to świetna propozycja na słodkie śniadanie. Podane w towarzystwie filiżanki kawy lub owocowego koktajlu zachwycą wszystkich domowników. Do ich przygotowanie nie potrzeba wielu składników – wystarczy dobrej jakości twaróg, jajka, mąką, odrobina cukru i soli oraz olej do smażenia. 

Podstawowy przepis na placuszki z twarogu można jednak modyfikować. Fanom czekoladowych smaków polecamy dodanie do masy łyżki gorzkiego kakao. Wówczas, dla jeszcze lepszego efektu, można zastąpić jajka zblendowanym bananem. Serowe placuszki można też wzbogacić o dodatek rodzynek lub żurawiny, czy też świeżych owoców, takich jak np. borówki czy jabłka. 

Placki z białego sera można też przygotować w wersji wytrawnej – z dodatkiem twarogu i gorgonzoli. Dla urozmaicenia smaku, do masy można wówczas dodać startą na tarce i dobrze odciśniętą cukinię oraz przyprawy, takie jak czosnek, natka pietruszki, papryka mielona czy pieprz ziołowy. Polecamy serwować je w towarzystwie sosu ziołowego lub dipu jogurtowego

Z czym podawać placuszki z serem?

Placuszki z sera białego same w sobie są dość słodkie. Można więc podawać je nawet bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcecie urozmaicić ich smak, polecamy zaserwować je w towarzystwie świeżych owoców sezonowych i kremowej śmietanki. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu domowy dżem o obniżonej zawartości cukru. 

Innym sposobem na przyrządzenie twarogowych placków jest ograniczenie ilości cukru dodawanego do masy oraz polanie ich miodem, syropem daktylowym lub klonowym. Wówczas będą one nieco zdrowsze. W takiej wersji można je też serwować z prażonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu oraz posypką z posiekanych orzechów włoskich. Równie dobrze smakują w towarzystwie sosu waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy