Placki serowe to świetna propozycja na szybkie i smaczne śniadanie na słodko. Sprawdzą się również na przekąskę przed treningiem lub kolację. Delikatnie zarumienione, chrupiące z zewnątrz i cudownie miękkie w środku – jednym słowem idealne. Podane w towarzystwie świeżych owoców i miodu zachwycą każdego. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na placuszki sernikowe.
iStock
(średnia 4.44 z 151 głosów)
Ciasto: oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miski z proszkiem do pieczenia. Twaróg rozgniatamy widelcem z żółtkiem i drobnym cukrem. Dodajemy do niego suche składniki i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy je z masą serową za pomocą szpatułki.
Smażenie: rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni z grubym dnem. Placki serowe smażymy na średniej mocy palnika, przez około 3 minuty na każdą stronę. Kiedy się zarumienią, przekładamy je na ręcznik papierowy. Przecieramy patelnię i smażymy kolejną porcję na czystym oleju, aż zużyjemy całe ciasto.
Podanie: kiedy placuszki z twarogu osiąkną z nadmiaru tłuszczu, przekładamy je na talerz. Serwujemy na ciepło z ulubionymi dodatkami, na przykład truskawkami i miodem.
Porady
- Dla najlepszych efektów jajka i twaróg należy wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej przed dodaniem ich do masy.
- Z podanej receptury wyjdzie nam około 15 niewielkich placków.
- Do przygotowania tego szybkiego śniadania polecamy używać twarogu tłustego lub półtłustego. Warto wypróbować także równie szybki przepis na placki z serka wiejskiego. W obu przypadkach główny składnik należy rozgnieść widelcem.
- Nie polecamy używania sera śmietankowego lub z wiaderka. Trzeba je zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę, co wydłuża cały proces. Taką wersję ciasta często wykorzystuje się do zrobienia syrników, czyli placków popularnych w Rosji, Ukrainie i Białorusi.
- Placuszki serowe najlepiej smażyć na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Dobrze sprawdzi się również olej kokosowy lub masło klarowane.
- Szybkie placki serowe można przyrządzić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamienić podaną w przepisie mąkę pszenną na jaglaną, kokosową, migdałową, owsianą lub ryżową. Można też użyć w tym celu gotowej mieszanki do naleśników oznaczonej certyfikatem przekreślonego kłosa.
- Jeśli przygotowujemy placki serowe dla dzieci, możemy pominąć cukier, a podane w przepisie jajka zastąpić przetartym lub rozgniecionym przy pomocy widelca bananem.
Placuszki sernikowe to świetna propozycja na słodkie śniadanie na ciepło. Podane w towarzystwie filiżanki kawy lub owocowego koktajlu zachwycą wszystkich domowników. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników – wystarczy dobrej jakości twaróg, jajka, mąka, odrobina cukru i olej do smażenia. Podstawowy przepis na placki z twarogu można jednak modyfikować. Oto kilka pomysłów:
Placuszki z sera białego same w sobie są dość słodkie. Można więc podawać je bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcemy urozmaicić to szybkie śniadanie, polecamy zaserwować je w towarzystwie:
Serowe placuszki możemy także podać ze słodką polewą do deserów. Sprawdzi się na przykład klasyczny sos waniliowy (krem angielski), czekoladowy ganache lub solony karmel.
Racuchy serowe najlepiej smażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką. Wówczas da się je przyrządzić bez użycia tłuszczu, dzięki czemu bilans kaloryczny potrawy znacznie się obniży. Osoby na diecie redukcyjnej, dla diabetyków lub keto powinny zamienić biały cukier na ksylitol lub erytrol. Są to niskokaloryczne substytuty, które nie powodują gwałtownego wyrzutu insuliny. Warto także wyrzucić z przepisu mąkę pszenną, a wprowadzić migdałową lub kokosową. Jeśli chodzi o dodatki, placuszki z białego sera najlepiej podawać ze świeżymi owocami, nasionami i orzechami. Te ostatnie są kaloryczne, ale zawierają drogocenne kwasy tłuszczowe wielonienasycone i błonnik pokarmowy.
Komentarze