REKLAMA

Jogurtowe placuszki z truskawkami

Przepis na te proste i przepyszne placuszki znalazłam na blogu Kwestia smaku.

Placki Naleśniki Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 166 głosów)


Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 1/3 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • kilka truskawek pokrojonych w plasterki
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
  • Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą.
  • Gdy urosną układamy na nich plasterki truskawek wpychając lekko owoce w ciasto. Przekładamy je potem na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż się przyrumienią.
  • Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy