Placki jogurtowe

Placki jogurtowe wychodzą delikatne i lekkie. Można od razu przygotować je z dodatkami w środku lub podawać z owocami obok. Świetnie wyglądają posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem klonowym. Warto zrobić je na śniadanie w dzień wolny – zjedzone bez pośpiechu będą jeszcze smaczniejsze. Placuszki na jogurcie podajemy od razu, gdy są jeszcze ciepłe, a najlepiej smakują prosto z patelni.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

placki naleśniki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 166 głosów)

Placki jogurtowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Składniki mokre: do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajka i mieszamy je rózgą.

  • 2.

    Składniki sypkie: dodajemy cukier waniliowy. Następnie bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy ręcznie lub miksujemy na najniższych obrotach.

  • 3.

    Smażenie: na rozgrzaną patelnię nakładamy placki jogurtowe łyżką, zachowując odstępy pomiędzy nimi. Po ok. 2–3 min przewracamy je na drugą stronę. Z drugiej strony smażymy 2 min.

  • 4.

    Podawanie: placki jogurtowe podajemy z cukrem pudrem i owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Z tego przepisu wychodzi ok. 16 owalnych placuszków o długości ok. 6–8 cm.
  • Do smażenia placków najlepiej sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powłoką, np. do naleśników.
  • Placki jogurtowe smażymy na suchej patelni, bez tłuszczu. Kto chce, może dodać na patelnię łyżkę masła dla smaku i rumianego koloru.
  • Roztopione masło można dodać do bezpośrednio do ciasta na placki jogurtowe – wystarczy 30 g, a będą bardziej wilgotne.
  • Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody oczyszczonej.
  • Cukier waniliowy najlepiej jest zrobić samodzielnie. Wystarczy do cukru dodać ziarenka z laski wanilii.

Notka redakcyjna

Placki jogurtowe z owocami

  • Placki jogurtowe z jagodami – do wymieszanego ciasta dodajemy ok. 120 g jagód. Całość delikatnie mieszamy i smażymy zgodnie z przepisem.
  • Placki z jogurtem i bananami – obieramy 2 banany i kroimy w plasterki. Możemy wymieszać je z ciastem lub nakładać (po 3–4 plasterki) na placuszki położone łyżką na patelnię. Wtedy owoce będą rozłożone równomiernie.
  • Placki jogurtowe z truskawkami – na porcję podaną w przepisie potrzebujemy ok. 8–10 truskawek. Kroimy je w plasterki. Placki smażymy zgodnie z przepisem. Gdy z jednej strony trochę się zarumienią, układamy na nich po 3 plasterki truskawek, po chwili obracamy i smażymy z drugiej strony przez ok. 2 min.

Z czym podawać placuszki jogurtowe?

To dodatki sprawiają, że słodkie śniadanie (lub kolacja) wygląda wyjątkowo apetycznie. Co warto wybrać?

  • Owoce – mogą to być jagody (lub borówki amerykańskie), truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny lub banany. W przypadku bananów, dobrze jest skropić je sokiem cytryny, aby nie ściemniały.
  • Sos waniliowy – czyli inaczej krem angielski, przygotowany z żółtek, mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i esencji waniliowej.
  • Syrop klonowy – to dietetyczny zamiennik cukru, który nie tylko świetnie smakuje, ale zawiera także wiele cennych pierwiastków. Mangan, cynk i magnez pomagają wygrać ze zmęczeniem i stresem.
  • Miód – to kolejny słodki i zdrowy dodatek, który wzmacnia organizm, zwalcza bakterie i zwiększa odporność organizmu.
  • Liście świeżej mięty – to zawsze doskonała dekoracja.
  • Jogurt lub śmietanę – może być na słodko – płynna lub ubita z cukrem pudrem.

Powyższe składniki można dowolnie zestawiać i mieszać ze sobą. Placki jogurtowe świetnie smakują z owocami, jogurtem i miodem, ozdobione listkami mięty.

Placki na jogurcie bez mąki

Do placuszków w tej wersji należy użyć gęstego jogurtu, np. greckiego lub islandzkiego skyru:

  • 150 g gęstego jogurtu mieszamy z 2 jajkami,
  • dodajemy 30 g mielonych wiórków kokosowych (można dodać także otręby, płatki owsiane lub orzechy), cukier (lub zamiennik, np. ksylitol) i łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • całość mieszamy rózgą i smażymy zgodnie z podstawowym przepisem.

Aby placki były bardziej puszyste, można oddzielić białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Łączymy pozostałe składniki, a na koniec delikatnie mieszamy z pianą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy