Serowe kulki

Smaczne mini pączki serowe. Pyszne, delikatne ciasto i serowy smaczek.

DeseryPrzekąskikulki

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 160 głosów)

Składniki:

  • * ser 25 dag
  • * mąka 25 dag
  • * cukier waniliowy 1 opakowanie
  • * proszek do pieczenia 1 szczypta
  • * sól szczypta
  • * jaja 3 szt
  • * margaryna 1/4 kostki
  • * cukier 3 łyżki.
  • do posypania
  • * cukier puder
  • * olej do głębokiego smażenia
  • * spirytus 25 ml

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, posiekać nożem, dodać zmielony ser proszek do pieczenia i sól oraz cukier waniliowy, oraz spirytus. Zagnieść ciasto.  Gotowe ciasto rozwałkować w wałeczek, odcinamy mniej więcej 1,5 - 2 cm kawałki i w dłoniach formujemy kulki.  W głębokim rondlu lub we frytkownicy  (ja tak smażę)  rozgrzewamy tłuszcz i na mocno rozgrzany tłuszcz wkładamy kulki serowe.  Po usmażeniu z jednej strony odwracamy je, tak jak pączki drewnianym patyczkiem. Usmażone wyjmujemy na ręcznik kuchenny (najlepiej ręcznik-gąbka, który świetnie wchłania w siebie tłuszcz) do osączenia z nadmiaru tłuszczu.  Osączone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i układamy na tacy.  Jest to ciasto typowo na oponki, ale oponki już nam się lekko "przejadły", wiec dla odmiany zrobiłam w formie mini pączków.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy