Schab po bałkańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
chab kroimy ostrym nożem na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski, które oprószamy solą i pieprzem.
W rondlu podgrzewamy silnie olej, dodajemy paski mięsa, które mieszając drewnianą łyżką - przesmażamy, by nabrały pięknego rumianego koloru.
Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy łyżkę masła, pokrojone cebule i obrany, lecz w całości, ząbek czosnku. Po 5 minutach smażenia wkładamy z powrotem mięso, pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk papryki. Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy pomidory (świeże obrane ze skórki i podzielone na ćwiartki, z puszki, jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek. Całość przyprawiamy do smaku łyżeczką sproszkowanej papryki i - jeśli to konieczne - solą. Po 10 - 15 minutach danie jest gotowe. Możemy je przed podaniem posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem.
Do schabu po bałkańsku, jeśli ma stanowić danie obiadowe, podamy ryż wypieczony na sypko. Gdy zaś ma pokrzepić zgromadzonych na prywatce gości, podamy oddzielnie chrupiącą bagietkę.
Komentarze