Sałatka z buraków

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 200 kcal Składniki na 2 porcje

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
200.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 146 głosów)

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • jabłko
  • po kilka białych winogron, orzechów włoskich i wiśni z kompotu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • ocet balsamiczny
  • łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Buraki umyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, piec około 30 minut w temp. 180°C. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia.
  • Seler obrać, zetrzeć wraz z burakami i jabłkiem na tarce o dużych oczkach. Jogurt utrzeć z majonezem, doprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Winogrona umyć, orzechy pokruszyć, wiśnie osączyć z kompotu. Buraki połączyć z selerem, jabłkami, dodać winogrona, orzechy oraz wiśnie, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę polać sosem i posypać rozmarynem.

Kalorie: 200.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy