Sałatka wielowarzywna do słoików.

Ulubiona sałatka na zimę mojej rodziny od lat. Jest to przetworzona wersja sałatki z Poradnika.

Dodany przez:

Sałatka wielowarzywna do słoików.

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.53 z 57 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • * 2 kg kapusty białej
  • * 2 kg cukinii młodej ze skórką
  • * 4 marchewki
  • * 4 pietruszki
  • * 2 pory
  • * 2 papryki czerwone
  • * 1/2 pęczka natki pietruszki
  • * 1 szklanka oleju
  • * 3/4 szklanki octu 10 %
  • * 2 łyżki soli
  • * 1 szklanka cukru

Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, marchew,pietruszkę oskrobać.
  2. Kapustę poszatkować, cukinię zetrzeć na szatkownicy lub pokroić w plastry.Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej,por pokroić w cienkie półkrążki a paprykę w paski.
  3. Warzywa wymieszać z olejem, przegotowanym i ostudzonym octem,cukrem i solą, wsypać natkę.Dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny.Po tym czasie jeszcze raz dobrze wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków.Pasteryzować 15-20 minut.
  4. Jest to porcja na 10-11 słoików o pojemności 0,5 litra.
przetwory warzywa obiad sałatka wegetariańska na zimę
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze