REKLAMA

Sałatka wielowarzywna do słoików.

Ulubiona sałatka na zimę mojej rodziny od lat. Jest to przetworzona wersja sałatki z Poradnika.

dodany przez: msewka 14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n

Sałatki Przetwory

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.26 z 242 głosów)


Składniki:

  • * 2 kg kapusty białej
  • * 2 kg cukinii młodej ze skórką
  • * 4 marchewki
  • * 4 pietruszki
  • * 2 pory
  • * 2 papryki czerwone
  • * 1/2 pęczka natki pietruszki
  • * 1 szklanka oleju
  • * 3/4 szklanki octu 10 %
  • * 2 łyżki soli
  • * 1 szklanka cukru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Warzywa umyć, marchew,pietruszkę oskrobać.
  • Kapustę poszatkować, cukinię zetrzeć na szatkownicy lub pokroić w plastry.Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce jarzynowej,por pokroić w cienkie półkrążki a paprykę w paski.
  • Warzywa wymieszać z olejem, przegotowanym i ostudzonym octem,cukrem i solą, wsypać natkę.Dokładnie wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny.Po tym czasie jeszcze raz dobrze wymieszać i nakładać do wyparzonych słoiczków.Pasteryzować 15-20 minut.
  • Jest to porcja na 10-11 słoików o pojemności 0,5 litra.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy