Sałatka ryżowa z łososiem

Sałatka dla tych co cenią zdrowie, są na diecie, żyją fit i lubię zjeść kolorowo, smacznie i zdrowo.Polecam łososia ugotować na parzę bo jest bardzo delikatny i soczysty.

dodany przez: mysza75

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
115 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 145 głosów)


Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 20 dkg łososia
  • 6 truskawek
  • 1/2 awokado
  • 10 gron winogrono ciemne
  • 6 kulek mozzarella
  • 1 garść roszponki
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz kolorowy
  • przyprawa do ryb
  • oliwa z suszonych pomidorów

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Łososia solą, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie gotuję go na parze w garnku około 10 minut, czas gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych pomidorów.

Kalorie: 115

Porady

Zobacz też: Łosoś pieczony pod ziemniaczanym purée

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy