Sałatka fasolowa

Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 14 godzin Gotowanie: 30 minut Porcja: 460 kcal

Sałatki

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
460 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 192 głosów)

Składniki:

  • 60 dag fasoli jaś
  • 40 dag tuńczyka w sosie własnym
  • 2 czerwone cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości w dużej ilości świeżej wody, osączyć i ostudzić.
  • Tuńczyka osączyć z zalewy. Cebule obrać, pokroić w cienkie talarki. Natkę opłukać, posiekać. Sok z cytryny wymieszać ze szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą.
  • Wszystkie składniki włożyć do miski, polać sosem, delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • NASZA RADA
  • Sałatka będzie równie smaczna z gotowaną ciecierzycą.

Kalorie: 460

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy