Risotto z truskawkowym musem

Pyszne połączenie gorącego ryżu i musu z mrożonych truskawek

dodany przez: Bernadetta

Desery risotto

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 158 głosów)


Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu do risotto
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mrożonych truskawek
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Truskawki wyciągamy z zamrażarki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż, mieszamy. Gdy ryż się zeszkli, wlewamy szklankę mleka. Zamrożone truskawki dokładnie miksujemy z łyżeczką cukru. Płatki migdałów prażymy na rozgrzanej patelni. W miarę jak ryż będzie wchłaniał mleko, wlewamy pozostałą szklankę, ciągle mieszamy. Gdy ryż wchłonie całe mleko, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy aż się rozpuszczą. Gorący ryż nakładamy na talerzyki, posypujemy odrobiną startej na grubych oczkach czekolady. Nakładamy mus truskawkowy, posypujemy obficie tartą czekoladą oraz prażonymi płatkami migdałów. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Porady

Zobacz też: risotto z radicchio, czarną porzeczką i prosecco

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy