Racuszki

Racuszki słodkie, można podawać na deser z mlekiem.

Dodany przez:

Racuszki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • mała szczypta soli olej do smażenia
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z kefirem, szczyptą soli, jajkami, proszkiem do pieczenia i łyżką cukru. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, najlepiej mikserem. Z gotowego ciasta formujemy małe racuszki i smażymy na patelni. Racuszki smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe racuszki można podawać ze śmietaną i cukrem pudrem, albo z syropem owocowym, dżemem truskawkowym
deser słodkie racuszki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze