Racuchy na maślance

Racuchy na maślance to przepis na śniadanie lub słodki podwieczorek. Przepis jest zaskakująco prosty, a składniki potrzebne do jego wykonania ogólnodostępne i tanie. Maślanka sprawi, że racuchy będą delikatne i puszyste, a do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Racuchy na maślance idealnie smakują podane z cukrem pudrem lub konfiturą. 

dodany przez: Kulinarna Ania

desery racuchy powidła

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.27 z 211 głosów)

Racuchy na maślance - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • racuchy-na-maslance-przepis 1.

    Maślankę, mąkę, jajko, sodę i sól wymieszaj na gładkie półpłynne ciasto.

  • racuchy-na-maslance-przygotowanie 2.

    Ciasto wylewaj łyżką na gorący tłuszcz tworząc niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na małym ogniu.

Porady

  • Do racuchów na maślance nie są potrzebne drożdże. Placki wyrosną dzięki dodatkowi sody.
  • Racuszki na maślance można smażyć na teflonowej patelni z małym dodatkiem oleju lub wręcz przeciwnie - smażyć w głębokim tłuszczu. W tym drugim przypadku warto po usmażeniu położyć racuszki na chwilę na ręczniku papierowym, aby wciągnął on nadmiar tłuszczu.
  • Jeśli mamy możliwość - warto wyjąć jajko z lodówki chwilę wcześniej, aby osiągnęło temperaturę pokojową.

 


Notka redakcyjna

Jak zrobić racuchy na maślance?

Racuchy na maślance charakteryzują się lekkością i puszystością. Maślankę w tym przepisie można zastąpić kefirem rozcieńczonym z wodą. Jeśli jednak nie mamy ani jednego, ani drugiego 1 szklankę maślanki  można zastąpić mieszanką 1 łyżki soku z cytryny i 1 szklanki mleka krowiego – mieszanina ta powinna odstać 15 minut. Istnieją różne przepisy na racuchy: szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży, babcine racuchy drożdżowe, oraz warianty z owocami, np. z jabłkami czy bananami. Racuchy na maślance najlepiej smażyć na głębokiej patelni na oleju roślinnym – olej powinien przykryć całe dno patelni. Warto do smażenia wykorzystać patelnię z grubym dnem. Racuchy na maślance smaży się na małym ogniu.  

Z czym podawać racuchy na maślance?

Racuchy na maślance są neutralne w smaku, jednak zazwyczaj podaje się je ze słodkimi dodatkami. Bardzo dobrze pasują do niej wszelkie powidła i dżemy owocowe oraz różne kremy (np. orzechowy, czekoladowy). Dzieciom placki na maślance zasmakują posypane cukrem puderm. Wiele osób pokocha też wersję ze świeżymi owocami i kwaśną śmietaną lub twarożkiem. Bardzo popularną wersją są racuchy nadziewane owocami. Aby je przygotować, należy wkroić wybrany owoc, najczęściej jabłko, co surowego ciasta. Należy pamiętać, że ciasto powinno gęsto oblepiać kawałki owoców – dzięki temu placki się nie rozpadną. Jednak racuchy na maślance mogą być też podane w wersji wytrawnej. Warto spróbować ich jako dodatku do zupy lub podane z surowymi warzywami i sosem czosnkowym.

Zobacz także przepis na placki z dyni

Przaśniaki

Przaśniaki to dobrze znane na wschodzie Polski placki na sodzie. Tradycyjnie wyrabiane są z kwaśnego mleka, najlepiej tak gęstego, że można je ciąć nożem. Ciasto jest twarde, lekko zbite i przypomina bardziej pieczywo niż lekkie placuszki. Niestety tradycja wypieków przaśniaków powoli zanika. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało je na listę produktów tradycyjnych, charakterystycznych dla województwa lubelskiego. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy