Racuchy z twarogiem

Racuchy z twarogiem to propozycja na pyszny, sycący i pożywny posiłek – śniadanie, podwieczorek lub kolację. Z powodzeniem możemy podawać je także z różnymi dodatkami w formie lekkiego obiadu. Racuchy z serem twarogowym są niezwykle delikatne i puszyste – kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Są one bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co stanowi ich niewątpliwą zaletę.  Racuszki z twarogiem możemy serwować ze swoimi ulubionymi dodatkami – czekoladą, marmoladą, syropem klonowym i owocami: borówkami, truskawkami czy malinami. Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis na racuchy z twarogiem. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery racuchy Placki bliny

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.26 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • twaróg 1.

    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy w wysokim naczyniu na sztywną pianę. W oddzielnej misce ucieramy twaróg z żółtkami i cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i śmietanę i dokładnie mieszamy. Na koniec delikatnie dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek i lekko mieszamy wszystko na jednolitą masę. 

  • Pancakes smażenie 2.

    Na dobrzej rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy po łyżce masy i smażymy małe placuszki na dość małym ogniu. Kiedy się zarumienią, przewracamy je na drugą stronę. Gotowe racuchy z twarogiem podajemy posypane cukrem pudrem lub ze śmietaną i ulubionymi owocami.

Porady

  • Do przygotowania racuchów z serem rekomendujemy wykorzystać twaróg tłusty lub ewentualnie półtłusty. Opcjonalnie możemy zastąpić go ricottą lub serkiem mascarpone.  
  • Racuszki z twarogiem najlepiej smażyć na patelni z grubym dnem – dzięki temu zminimalizujemy ryzyko przypalenia.
  • Racuchy z serem twarogowym możemy smażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Świetnie sprawdzi się również olej migdałowy lub olej z pestek winogron. Po usmażeniu każdej partii racuchów z twarogiem należy wymienić olej. 
  • Nasz przepis na racuchy z serem twarogowym możemy nieco zmodyfikować np. dodając do ciasta kawałki jabłek.
  • Racuchy z twarogiem możemy przygotować również w wersji bezglutenowej, zastępując mąkę pszenną np. mąką kokosową. 
     

Notka redakcyjna

Z czym podawać racuchy z serem twarogowym?

Racuchy z twarogiem wielu osobom kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Te proste w przygotowaniu placuszki z serem robi się w zaledwie 30 minut ze składników, które niemal każdy z nas ma w swoim domu. Są one niezwykle delikatne i puszyste w środku, a do tego wilgotne, dlatego też nie potrzebują zbyt wielu dodatków. Racuszki z twarogiem można serwować wyłącznie posypane cukrem pudrem – jest to najprostszy, a zarazem najpopularniejszy sposób ich podania. Do racuchów z twarogiem możemy podawać również swoje ulubione „smarowidła” – dżemy, powidła, marmolady, czekoladę czy też syrop klonowy. Nie należy zapominać również o świeżych, najlepiej sezonowych owocach: truskawkach, borówkach, jagodach, malinach czy też poziomkach.  

Racuchy z serem w wersji wegańskiej 

Racuchy z serem możemy przyrządzić również w wersji wegańskiej, czyli bez składników pochodzenia zwierzęcego. Do ich przygotowania będziemy potrzebowali: mąkę pszenną (300 g) mleko roślinne – owsiane bądź sojowe (250 ml), sodę oczyszczoną (5 g), wanilię (1 laskę) oraz olej do smażenia np. kokosowy czy z pestek winogron. Z kolei, zamiast klasycznego twarogu możemy wykorzystać ten wegański np. w postaci osełki roślinnej z nerkowców. Racuchy z twarogiem w wersji wegańskiej wychodzą równie smaczne i puszyste jak te tradycyjne! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy