PYZY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM

Pyzy że aż palce lizać!

dodany przez: Anja anja

pierogi pyzy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 184 głosów)

Składniki:

  • 1½ kg ziemniaków
  • ½ kg mąki ziemniaczanej
  • Farsz:
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • Ziarenka smaku
  • 50g smalcu
  • 500g wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Pyzy z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać. 1kg ziemniaów ugotować, po czym przecisnąć przez praskę.
  • Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach a następnie połączyć z ugotowanymi ziemniakami.
  • Ciasto podzielić na 4 równe części. ¼ ciasta ubrać i na to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Ciasto dobrze zagnieść.
  • Kiszoną kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim.Ugotowaną kapustę odcedzić i drobno pokroić.
  • Łyżkę smalcu roztopić na patelni po czym podsmażyć mięso mielone i posiekaną cebulkę. Następnie połączyć z kapustą.
  • Farsz przyprawić solą, pieprze, ziarenkami smaku i przeciśniętym czosnkiem. Dobrze wymieszać.
  • Z ciasta ziemniaczanego formować placuszki, na środek kłaść farsz i zwijać pyzy o średnicy około 4cm.
  • Pyzy gotować w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
  • Boczek pokroić w kostkę roztopić na patelni, dodać posiekaną cebulkę. Podsmażyć i polać gotowe pyzy.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy