Knedle ziemniaczane z mięsem

Knedle z mięsem mielonym to pyszne, sycące i pożywne danie tradycyjnej kuchni polskiej. Świetnie komponują się ze skwarkami z boczku lub ze słoniny i podsmażoną cebulką. Knedle ziemniaczane można przygotować z nadzieniem z mięsa wieprzowego lub wołowego. Można też zmieszać ze sobą oba gatunki mięs. Knedle z mięsem to również świetny sposób na wykorzystanie resztek gotowanego mięsa, pozostałego z obiadu. Ciasto na knedle ziemniaczane jest bardzo proste w przygotowaniu  - poradzą sobie z nim nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Poniżej podajemy przepis na knedle ziemniaczane z mięsem. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi Knedle pyzy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 199 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Knedle ziemniaczane z mięsem 1.

    Na początek należy obrać i ugotować ziemniaki. Następnie przestudzone ziemniaki należy zmielić w maszynce, dodać do nich mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i wyrobić ciasto.

  • Knedle ziemniaczane z mięsem 2.

    Kolejnym krokiem jest pokrojenie cebuli i usmażenie na tłuszczu na złoty kolor. Następnie ugotowane wcześniej mięso trzeba zmielić razem z usmażoną cebulą i doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Doskonale do tego dania nada się mięso z rosołu. Jeżeli mięso jest za suche, należy dodać odrobinę bulionu.

  • Knedle ziemniaczane z mięsem 3.

    Ciasto na knedle ziemniaczane z mięsem należy uformować w wałek i pokroić na 5 cm kawałki. Następnie z każdej porcji trzeba przygotować  kulkę i nakładać farsz na pyzy z mięsem mielonym. Następnie knedle należy zlepiać i połączyć, aby wyglądały na okrągłe kulki. Knedle ziemniaczane z mięsem gotowanym należy gotować przez około 5 - 8 minut w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Knedle z mięsem są gotowe do podania. Świetnie smakują z sosem grzybowym.

Porady

  • Knedle ziemniaczane w wersji wytrawnej możemy przygotować z mięsem wieprzowym lub wołowym (możemy zmieszać oba gatunki mięs). Świetnym pomysłem jest wykorzystanie mięsa z poprzedniego dnia. Warto jednak pamiętać, żeby zmielić mięso do knedli ziemniaczanych i przyprawić je według uznania – solą i pieprzem lub przyprawą do mięsa wieprzowego/wołowego. 
  • Knedle z mięsem możemy serwować ze skwarkami z boczku lub ze słoniny, a także cebulką podsmażoną na brązowo-złocisty kolor. Dobrym pomysłem jest także serwowanie knedli ziemniaczanych w rosole lub w sosie np. pieczeniowym, pieczarkowym lub borowikowym. 
  • Jeśli zdecydujemy się na serwowanie knedli z mięsem bez okrasy i bez sosu, to możemy podawać je z kefirem, maślanką lub ze zsiadłym mlekiem. 
  • Knedle ziemniaczane możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej – jako nadzienie możemy wykorzystać np. kotlety sojowe, ciecierzycę czy soczewicę. Świetnie sprawdzą się także wegańskie odmiany mięsa, które dostępne są w popularnych supermarketach. 
  • Jak perfekcyjnie zmielić mięso na knedle, cepeliny czy kartacze? przyda się sprawna maszynka do mięsa
     

Notka redakcyjna

Knedle, pyzy, kartacze – czym się od siebie różnią?


Niekiedy knedle, pyzy i kartacze uznawane są za synonimy tej samej potrawy – nic bardziej mylnego, bowiem są to trzy różne potrawy tradycyjnej polskiej kuchni, które łączy forma podania z nadzieniem i kształt. Czym różnią się od siebie te trzy potrawy? Poniżej odpowiadamy. 


Knedle są jedną z tradycyjnych potraw polskiej kuchni i najczęściej serwowane są one z nadzieniem owocowym – zwykle możemy natknąć się na knedle ze śliwkami czy z truskawkami. Ciasto na knedle przygotowuje się z ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąki (zwykle ziemniaczanej, ale można dodać też pszennej) i opcjonalnie jajek. 


Pyzy również są popularną potrawą w polskiej kuchni. Zwykle przygotowuje się je z farszem wytrawnym, najczęściej z mięsa mielonego, twarogu lub grzybów. Niekiedy pyzy serwowane są również puste – bez żadnego nadzienia w środku. Ciasto na pyzy przygotowuje się z surowych, przetartych ziemniaków, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz opcjonalnie jajek.  


Kartacze, nazywane również cepeliami, to potrawa kuchni regionalnej, która jest szczególnie rozpowszechniona w północno-wschodniej Polsce (zwłaszcza na Podlasiu, Mazurach, Suwalszczyźnie). Od pyz różnią się one przede wszystkim wielkością – kartacze są dwa razy większe od pyz, a ich średnica wynosi od 8 do 10 cm. Ciasto na kartacze przygotowuje się z surowych i ugotowanych ziemniaków, a także niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej (niekiedy w ogóle rezygnuje się z jej dodawania, zwłaszcza jeśli ziemniaki mają sporo skrobi). 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy