REKLAMA

Kluski ślaskie nadziewane gyrosem

Pyszne

dodany przez: caroline

Pierogi kluski śląskie gyros pyzy

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 203 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 1kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 jajo
  • ok. 25dkg mąki ziemniaczanej
  • sól
  • Nadzienie:
  • 1-2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • ugotowane mieso z kurczaka (obrane z 1 porcji rosołowej i skrzydełek)
  • 1 łyżka oleju

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki zmielić maszynka lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree). Do masy dadać jajo i make ziemniaczana (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić sie do rąk. Mięso przesmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Nabierać porcje ciasta, nadziewac przygotowanym mięsem i formować tak jak pyzy. Zagotować w szerokim garnku wode z solą i porcjami gotować na małym ogniu (ok. 5 minut od chwili wypłyniecia). Można podawać okraszone smazona cebulka lub polane sosem pieczeniowym.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy