Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 25- 30 minut
Porcja: 605 kcal
Składniki na 4- 6 porcji
Składniki:
FARSZ:
30 dag mielonej wołowiny
10–20 dag mielonej wieprzowiny
cebula
łyżka masła
2–3 łyżki bulionu
sól, pieprz
CIASTO:
20 dużych ziemniaków
jajko
sól
5 dag słoniny
cebula
3 łyżki śmietany
Cepeliny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Litwa (duże pyzy z mięsem)
Farsz: cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wymieszać z mięsem mielonym i bulionem. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto: 15 obranych, umytych i startych ziemniaków odcisnąć przez gazę. Pozostałe ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i przepuścić przez prasę.
■ Wymieszać obie masy ziemniaczane z jajkiem i szczyptą soli. Wyrobić niezbyt grube placki po 8 dag. Na placki nakładać nadzienie. Zgiąć krawędzie, formując z nich owalne wydłużone pyzy.
■ Cepeliny wkładać do osolonego wrzątku, powoli, aby nie przerwać wrzenia, i gotować ok. 30 minut. Wyłowić za pomocą sita, układać na podgrzanym półmisku. Polewać sosem z zesmażonej słoniny i cebuli wymieszanej ze śmietaną.