Kluski ślaskie nadziewane gyrosem

Pyszne

Dodany przez:

Kluski ślaskie nadziewane gyrosem

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 1 jajo
  • ok. 25dkg mąki ziemniaczanej
  • sól
  • Nadzienie:
  • 1-2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • ugotowane mieso z kurczaka (obrane z 1 porcji rosołowej i skrzydełek)
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Ziemniaki zmielić maszynka lub bardzo dokładnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków (powinna wyjść gładka masa jak puree). Do masy dadać jajo i make ziemniaczana (dodawać stopniowo) i wyrabiać ciasto. Gotowe nie będzie kleić sie do rąk. Mięso przesmażyć na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Nabierać porcje ciasta, nadziewac przygotowanym mięsem i formować tak jak pyzy. Zagotować w szerokim garnku wode z solą i porcjami gotować na małym ogniu (ok. 5 minut od chwili wypłyniecia). Można podawać okraszone smazona cebulka lub polane sosem pieczeniowym.
mięso obiad pierogi pyzy gyros KLUSKI ŚLĄSKIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze