REKLAMA

Kluski ziemniaczane przycieraki

Kluski ziemniaczane inaczej przycieraki albo przecieraki to danie proste, a takie pyszne! Domowa kuchnia ziemniaczana to nie tylko smażone placki, ale właśnie takie kładzione kluski z tartych ziemniaków. Koniecznie okraszone cebulką i boczkiem. Zobacz przepis na kluski ziemniaczane.  

dodany przez: Julita gotuje

Kluski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieranie 1.

    Ziemniaki obieramy, przepłukujemy wodą.

     

  • Tarte ziemniaki 2.

    Obrane ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach, a startą masę przekładamy na sitko.

  • Ziemniaki odciskanie 3.

    Pod sitko podstawiamy miseczkę, aby odsączyć płyn. Zależy nam na oddzieleniu tzw. krochmalu.

  • Masa na przycieraki 4.

    W misce łączymy ziemniaki, przesianą mąkę i jajko.

  • Krochmal z ziemniaków 5.

    Dodajemy zebrany osad - krochmal - po odcedzeniu ziemniaków.

  • Kluski ziemniaczane przycieraki gotowanie 6.

    Wodę zagotować i we wrzątku zanurzać łyżkę z ziemniaczaną masą, tworząc kluseczki.  Kluski przecierane są gotowe, jak wypływają na powierzchnię.

  • Smażenie boczku z cebulą 7.

    W tym czasie pokroić cebulę i boczek, a następnie przesmażyć na patelni.

  • Przycieraki z okrasą 8.

    Przecieraki podajemy na gorąco - koniecznie z dodatkiem cebulki i boczku. Można dodatkowo opcjonalnie posolić, ale nie trzeba, bo boczek jest słony.
     

Porady

  • Kluski kartoflane można podać jako odrębne danie (warto je wtedy podać z cebulką i boczkiem lub cebulką i białym serem) oraz jako dodatek do duszonych mięs z sosem, buraczków lub ulubionej surówki. Przecieraki doskonale smakują z bitkami wołowymi i kiszonym ogórkiem. 
  • Kluski szaraki to danie, które możesz przygotować wcześniej i odgrzać w osolonej wodzie lub na patelni.
  • Kluski ziemniaczane najlepiej kłaść na wodę za pomocą łyżki stołowej. Możesz także przełożyć masę ziemniaczaną na deskę do krojenia i za pomocą łyżki zrzucać je z deski do wody. Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz pamiętaj, aby po wrzuceniu każdej kluski zamoczyć łyżkę w gorącej wodzie, wtedy ciasto nie przywrze do łyżki. 
  • Kształt i wielkość klusek z deski zależy od preferencji konsumenta, pamiętaj jednak, że im większe kluski zrobisz, tym dłużej trzeba je gotować. 
  • Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

Notka redakcyjna

Jak zrobić kluski ziemniaczane?


Najważniejszym składnikiem przecieraków są oczywiście ziemniaki. Sięgnij po ziemniaki o dużej zawartości skrobi np. Astra lub Bryza. Ziemniaki na szare kluski należy zetrzeć na tarce na małych oczkach, a następnie przelać na sitko, aby odseparować wodę. Można też użyć bawełnianego rożka. Niezbędnym składnikiem szaraków jest mąka pszenna (należy dodać jej tyle, ile wchłoną ziemniaki) oraz sól, którą należy dodać do masy ziemniaczanej, ale także do wody. Kluski ziemniaczane w tradycyjnej formie podawane są podpieczoną cebulą i boczkiem. Kluski możesz podać po przygotowaniu lub wystudzić i włożyć do lodówki. Jeśli chcesz przechować szaraki na dłużej, pamiętaj o dokładnym odcedzeniu ich i przelaniu olejem tak, żeby kluski się nie skleiły. 
 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy