Kluski ziemniaczane przycieraki

Pyszne kluseczki ziemniaczane,polecam:)

Pierogiskwarki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.34 z 200 głosów)

Składniki:

  • 1½ kg ziemniaków
  • mąką (około 14 bardzo czubatych łyżek)
  • 1 jajko
  • sól
  • 20 dkg chudej kiełbasy lub boczku
  • 1 średnia cebulka
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Obrane ziemniaki,umyć,zetrzeć na tarce,tak jak na placki,wylać na sito lub durszlak ,pod spód podstawiając czysty garnek.
  • Gdy woda z ziemniaków dobrze odleci,zlać delikatnie płyn, krochmal który został na dnie garnka,zebrać łyżką i włożyć do ziemniaków.
  • Dodać 1 jajko,mąkę,i wymieszać,ciasto ma być gęste i lekko odstawać od łyżki.
  • Wstawić wodę, (Najlepiej w dużym garnku)posolić,wlać łyżeczkę oleju ,gdy woda się gotuje,maczamy łyżkę we wrzątku,i kładziemy łyżką kluseczki(wielkość dowolna) jak się będą lekko rozpadać, dodać jeszcze troszkę mąki.
  • Gotować około 8 min od wypłynięcia.
  • Boczek lub kiełbaskę, przesmażyć na łyżce oleju, razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką,polać kluseczki.
  • Takie kluski robiła moja prababcia,babcia i robi moja mama,smakują również bez skwarek polane ,gotowanym gorącym mlekiem ,lub odsmażone na drugi dzień,polecam są wyśmienite.
  • Smacznego

Porady

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy