Pyzy Pyzy, oczywiście z grzybami

Ocena:

4.48 (162)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
kluchy ziemniaczane z aromatycznym farszem, takie swojskie jadło

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • farsz grzybowy:
  • 1 kg grzybów świeżych lub mrożonych [dowolnych]
  • 1 cebula
  • do smaku: szczypiorek, tymianek, sól, pieprz mielony
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • do okraszenia: 15-20 dkg wędzonego boczku + 1 cebulka

Pyzy pyzy, oczywiście z grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Farsz grzybowy: grzyby oczyszczamy, myjemy, drobno siekamy albo ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Cebulę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dodajemy grzyby i smażymy kilkanaście minut aż zmiękną i odparujemy cały sok, doprawiamy, dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy.
  • Masa: ziemniaki myjemy, obieramy, połowę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i ostudzone mielimy albo przeciskamy przez praskę. Resztę ścieramy na drobnej tarce, tak jak na placki, przekładamy na sito wyłożone gazą i dokładnie odciskamy cały sok, ale nie wylewamy - po kilku minutach delikatnie go zlewamy - na dnie osadzi się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków. Mieszamy w misie obie części ziemniaków, skrobię + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wyrabiamy. Zwilżonymi dłońmi nabieramy dużą, pełną garść masy ziemniaczanej, rozpłaszczamy ją na dłoni, nakładamy na środek dużą łyżkę farszu i delikatnie zawijamy i łączymy dokładnie wszystkie brzegi formując kluskę podłużną, owalną (cepelin) lub okrągłą (kartacz). W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, wkładamy po kilka klusek, partiami. Kiedy woda ponownie zawrze zmniejszamy płomień - ma tylko lekko bulgotać - gotujemy kluski 15-20 min. Wyjmujemy na talerz, okraszamy przesmażonymi skwarkami z boczku z cebulką. Ważne jest aby woda po włożeniu klusek i zagotowaniu tylko lekko pyrkotała bo przy intensywnym bulgotaniu kluchy się rozgotują i rozpadną. Z podanej ilości wyszło mi 14 dużych kluch!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne