Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami to dla wielu osób kwintesencja letniego menu. Możemy robić je już od końca maja, kiedy na straganie pojawiają się truskawki. Doskonale smakują ze śmietanką.

dodany przez: mojegotowanie

Knedle

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 181 głosów)


Składniki:

  • 50 dag świeżo ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag mąki
  • po szczypcie soli i cukru
  • 2 jajka
  • 40 dag truskawek

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ugotowane kartofle odparowujemy
  • studzimy i obieramy. Przeciskamy przez praskę
  • dodajemy mąkę
  • sól
  • cukier oraz jajka. Składniki mieszamy i łączymy w jednolite ciasto
  • formujemy wałek.
  • Nożem odcinamy niewielkie kawałki ciasta
  • formujemy na dłoni placuszki
  • w środek wkładamy umytą
  • osuszoną truskawkę (małą w całości
  • większe pokrojone na połówki).
  • Zlepiamy brzegi i dłońmi formujemy kształtne kulki. Knedle wkładamy partiami do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 5 min. Osączamy i podajemy z gęstą śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: Pyzy Flaki Gorące - miejsce dla wielbicieli klasycznych smaków

Sprawdź przepis na: Sałatka z truskawkami i ogórkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: