Knedle z kapustą

Ocena:

4.5 (200)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 1 godzina
Porcja: 580 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 70 dag ugotowanych ziemniaków
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • liść laurowy
  • 6 jagód jałowca
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 10 dag kaszanki
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Knedle z kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę pokroić, zalać dwiema szklankami zimnej wody. Cebule obrać, drobno posiekać, połowę dodać do kapusty wraz z liściem laurowym, ziarnami jałowca i łyżką masła. Doprowadzić do zagotowania. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu około 45 min.
  • Kaszankę obrać, drobno pokroić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać sól, gałkę muszkatołową, mąkę ziemniaczaną i jajka, wyrobić gładkie ciasto. Uformować 8 sporych knedli i do środka każdego wcisnąć po łyżeczce kaszanki. Gotować około 20 minut w osolonym wrzątku. Osączyć na sicie.
  • Boczek pokroić w kostkę i wraz z resztą cebuli podsmażyć na pozostałym maśle. Kapustę i knedle polać smażoną na maśle cebulką z boczkiem. Podawać z kapustą i kuflem dobrego piwa.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne