Omlet to danie, które zwykle jemy na śniadanie bądź kolację na ciepło. Jednak gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie, dobrym pomysłem będzie także omlet na obiad. Możemy go przyrządzić na różne sposoby - np z warzywami, pieczarkami czy mięsem. Mamy dla was sprawdzony przepis na omlet z pomidorami i mozzarellą. Zdrowy omlet na obiad przygotujecie w zaledwie 20 minut!
istock
(średnia 4.48 z 192 głosów)
Porady
- Smażąc omlet na obiad pamiętaj o tym, żeby przed wylaniem jajek dobrze rozgrzać patelnię. Omlet na obiad należy smażyć na średnim bądź małym ogniu, aby jajka się nie przypaliły.
- Nie odchylaj omletu szpatułką czy łyżką zanim jajka się nie zetną. Jeśli chcesz, aby jajka były równomiernie rozprowadzone po powierzchni, lekko potrząśnij patelnią.
- Jeśli chcesz, aby twój omlet był puszysty, dokładnie roztrzep jajka. Możesz to zrobić ręczną trzepaczką lub mikserem. Omlet na obiad będzie tym bardziej delikatny, jeśli najpierw ubijesz same białka na sztywną pianę i dopiero później dodasz żółtka.
Omlet to bardzo uniwersalne danie. Można go przygotować na słono i na słodko, podać na śniadanie lub kolację, a w bardziej treściwej wersji także na obiad. Z czym podawać omlet na obiad? Dobrymi dodatkami będą pomidorki koktajlowe, pieczarki, szpinak, cebula, świeże zioła (takie jak np. bazylia, szczypiorek czy gałązka rozmarynu), ser pleśniowy, a także boczek, kawałki szynki lub plasterki kiełbasy. Jeśli omlet na obiad chcemy podać na słodko, wówczas dobrze sprawdzą się np. owoce leśne, prażone orzechy, dżem, serek homogenizowany czy po prostu cukier puder.
Komentarze