Miodownik z orzechami to pyszne kruche ciasto przekładane budyniowym kremem. Wierzch ozdabiają posiekane orzechy włoskie w miodowej glazurze. Wypiek jest idealny na święta. Nic więc dziwnego, że to obok makowca i sernika najpopularniejszy świąteczny wypiek w Polsce. Ze spokojem możecie zrobić miodownik z orzechami jeden, a nawet dwa dni wcześniej – taki smakuje najlepiej.
Artur Rogalski
(średnia 4.51 z 159 głosów)
Przygotowanie składników na ciasto: do niewielkiego rondelka wlewamy 50 ml mleka i 30 ml miodu. Podgrzewamy do momentu, aż miód się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z sodą. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
Zagniatanie ciasta: do miski z mąką dodajemy zimne masło (200 g) i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy 100 g cukru, jajka i przestudzone mleko z miodem. Zagniatamy ciasto w kulę, a następnie dzielimy je na trzy równie części.
Przygotowanie blatów: blachę o wymiarach 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy na niej ciasto na pierwszy placek. Rozprowadzamy je opuszkami palców oprószonymi mąką – może się kleić.
Wypiekanie placków na miodownik z orzechami: każdy placek pieczemy osobno w prostokątnej blasze przez 15 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Z wypiekiem ostatniego blatu czekamy do do zrobienia masy orzechowej.
Budyń: 350 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 100 g cukru i doprowadzamy do wrzenia. W osobnym naczyniu mieszamy 50 ml zimnego mleka z budyniem w proszku (bez cukru). W momencie gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy budyń i mieszamy do uzyskania gęstej i gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa orzechowa: siekamy orzechy włoskie, zostawiając kilka sztuk do ozdoby. Na patelni roztapiamy masło (100 g) z miodem (40 ml) i cukrem (100 g). Mieszamy, a gdy składniki się połączą, dodajemy posiekane orzechy. Smażymy przez ok. 5 min, cały czas mieszając. Masę orzechową wykładamy na trzeci placek przed pieczeniem. Blat z orzechami wstawiamy do piekarnika na 15 min.
Krem do ciasta: ucieramy mikserem 200 g miękkiego masła. Stopniowo dodajemy przygotowany zimny budyń. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników na gęsty i gładki krem.
Składanie ciasta: na dnie blachy układamy pierwszy spód miodownika. Na wierzch wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy drugi blat, a na nim pozostały krem budyniowy. Całość przykrywamy blatem z orzechami.
Miodownik z orzechami jest gotowy: odstawiamy go do ostygnięcia w chłodne miejsce.
Porady
- Co zrobić, żeby na budyniu nie utworzył się kożuch? Trzeba od razu po ugotowaniu przykryć garnek folią aluminiową. W taki sposób pozostawić do ostygnięcia.
- Masło na ciasto powinno być zimne, więc wyjmujemy je z lodówki na ostatnią chwilę – tuż przed dodaniem do mąki. Z kolei masło na krem należy ogrzać do temperatury pokojowej.
- Budyń możecie przygotować samodzielnie z mleka, żółtek, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej. Domowy budyń na krem powinien być gęsty, więc zamiast 500 ml, użyjcie 400 ml mleka.
- Blaty na miodownik z orzechami można upiec dzień wcześniej. Układamy je jeden na drugim, oddzielając papierem do pieczenia. Gdy wystygną, owijamy je folią spożywczą, aby nie wyschły.
- Miodownik z orzechami to ciasto, które jest świeże przez długi czas. Możecie jest przechowywać nawet do 7 dni w chłodnym miejscu.
Na miodownik z orzechami warto wybrać naturalny miód o neutralnym smaku, na przykład:
Jeśli lubicie wyraźny, ale też lekko gorzkawy smak miodu, możecie upiec placki z dodatkiem miodu gryczanego. Będą one miały ciemniejszy, bardziej karmelowy kolor i intensywny smak.
Miodownik z orzechami często przekładany jest kremem z kaszy manny, który nazywany jest także kremem grysikowym. Kaszę mannę należy ugotować na mleku w taki sposób, aby po wystygnięciu miała gęstą konsystencję. Zimną kaszę ucieramy z masłem, dodając ją stopniowo łyżka po łyżce.
Do kremu z kaszy manny warto dodać cukier waniliowy, który najlepiej jest przygotować samodzielnie z białego cukru i prawdziwej wanilii. W sklepach często można dostać cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Jaka jest różnica? O tym w artykule: Wanilina a wanilia – co warto wiedzieć o tych produktach.
Miodownik królewski to kruche ciasto miodowe przekładane kremem z dodatkową warstwą biszkoptu. Ciasto można przełożyć kremem z budyniu waniliowego lub czekoladowego. Ostatni blat zapiekamy bez orzechów. Ciasto pokrywamy polewą czekoladową, a posiekane lub zmielone orzechy włoskie posypujemy po jej wierzchu.
Miodownik (z orzechami lub bez) występuje pod różnymi nazwami w zależności od regionu:
Przepis na miodownik pochodzi z Armenii, skąd przybył na tereny Czech, a potem do naszego kraju.
Komentarze