REKLAMA

Cycki murzynki - warstwowe ciasto

Ciasto cycki murzynki to pyszny i stosunkowo prosty wypiek o dość osobliwej nazwie. Jej tajemnica tkwi w okrągłych biszkoptach polanych ciemną czekoladą, które to znajdują się na wierzchu wypieku i przypominają kobiece piersi. Ciasto cycki murzynki królowało na polskich stołach w latach 90. ubiegłego wieku, ale do dziś można je spotkać w wielu domach. Przygotowuje się je na spodzie z maku, białek i wiórek kokosowych i masy budyniowej. Dla wielu osób smak takich warstw nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem. Poniżej podajemy prosty przepis na ciasto cycki murzynki. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.34 z 228 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Cycki murzynki - wiórki kokosowe 1.

    Ciasto:
    Na początku należy ubić białka na sztywną lśniącą pianę. W czasie ubijania należy dosypać cukier. Następnie należy ubijać aż do momentu, gdy masa  będzie bardzo gęsta. Kolejnym krokiem jest wsypanie wiórek kokosowych oraz suchego maku. Całość należy delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera. 
    Następnie gotowe ciasto na cycki murzynki należy wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód na cycki murzynki należy piec 30 minut w temperaturze 180° Celsjusza. Ciasto po upieczeniu trzeba całkowicie wystudzić.

  • Cycki murzynki - masa budyniowa 2.

    Cycki murzynki – krem:

    W odlanych 150 ml mleka należy rozprowadzić proszek budyniowy. Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie należy dodać do mleka wcześniej rozmącony budyń i do gorącego mleka dodać żelatynę. Gotowy budyń należy odstawić do wystudzenia. Następnie miękkiego masła o temperaturze pokojowej należy dodać wystudzoną masę budyniową aż powstanie gładki krem.

  • Cycki murzynki - galaretka 3.

    Gotowe ciasto należy przełożyć masą. Następnie należy rozpuścić galaretkę cytrynową w gorącej wodzie. W wystudzonej galaretce trzeba zanurzać okrągłe biszkopty i układać na kremie. Pozostałą galaretkę należy wylać na ciasto. Ciasto cycki murzynki należy schłodzić w lodówce. 

  • Cycki murzynki 4.

    Cycki murzynki - polewa:
    W ciepłym mleku należy rozpuścić 5 g żelatyny w proszku i pozostawić do napęcznienia. 
    Masło, kakao i cukier trzeba umieścić w garnku i podgrzać w kąpieli wodnej. Gdy składniki się połączą do masy kakaowe należy dodać mleko z żelatyną. Całość należy dokładnie wymieszać aż do dokładnego połączenia. Gotową polewę czekoladową należy rozprowadzić na biszkoptach. Na koniec pośrodku biszkopta należy ułożyć rodzynkę. Ciasto cycki murzynki należy zostawić w lodówce do stężenia przynajmniej na 8 godzin.
     

Porady

  • W naszym przepisie na ciasto cycki murzynki rekomendujemy dodać gotowy budyń w proszku. Niemniej jednak jeśli mamy czas i ochotę, to możemy samodzielnie go przygotować. Wystarczy podgrzać mleko z żółtkami, cukrem zwykłym i cukrem wanilinowym, a następnie dodać odrobinę masła. Całość dokładnie blendujemy, a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mlekiem. Mieszankę tą należy wlewać do naszego budyniu ostrożnie i małym strumieniem. Budyń domowy mieszamy do czasu aż uzyska pożądaną konsystencję. Gdy tak się stanie będziemy mogli dodać do go naszej masy budyniowej ciasta cycki murzynki. 
  • Chcąc uzyskać tradycyjną formę ciasta cycki murzynki rekomendujemy wykorzystać okrągłe biszkopty. 
  • Zamiast żelatyny do ciasta cycki murzynki możemy wykorzystać agar-agar – naturalną substancję żelującą pochodzenia roślinnego. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić ciasto cycki murzynki? 

Ciasto cycki murzynki to z całą pewnością wypiek, który przyciąga uwagę swoją oryginalną nazwą. Równie osobliwe są jej synonimy, w tym np. ciasto cycek teściowej czy ciasto usta teściowej (ze względu na to jak wygląda w przekroju). Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, jednak z całą pewnością czasochłonne i angażujące. Spód ciasta cycki murzynki składa się z trzech podstawowych składników: ubitej na sztywno piany z białek, suchego maku oraz wiórek kokosowych. Ważną częścią ciasta cycki murzynki jest także krem budyniowy, który przygotowuje się niezwykle łatwo z budyniu (gotowego), mleka, cukru pudru, cukru wanilinowego, miękkiego masła  i żelatyny, która sprawia, że nasza masa nie rozlewa się. Kolejnym elementem ciasta cycki murzynki są biszkopty zanurzone w galaretce cytrynowej. Natomiast składnikiem zwieńczającym cały wypiek jest polewa czekoladowa, na którą wysypuje się również rodzynki. Co istotne ciasto to przed podaniem należy chłodzić w lodówce co najmniej przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy