Ciasto balowe

Smaczne ciasto

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.31 z 225 głosów)

Składniki:

  • -4 jajka
  • -4 łyżki mąki
  • -4 łyżki cukru
  • -1 łużeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka ubić z cukrem i dodać żółtka, a następnie mąke wymieszać z proszkiem. Wszystko dokladnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blaszkę i upiec.
  • Masa budyniowa
  • -2,5 szklanki mleka
  • -0,5 szklanki cukru
  • -pół kostki margaryny
  • -1 szklanka mąki
  • -4 żółdka
  • Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostałym rozrobić mąkę z cukrem i żółtkami. Tak przygotowaną mase, mieszając wlewamy do gotującego mleka i ugotować budyń. Gdy budyń wystygnie utrzeć z margaryną
  • Dodatkowo:
  • -pół litra śmietany
  • -2 łyżki cukru pudru
  • -2 opakowania śmietanfixów
  • -tabliczka gorzkiej czekolady
  • -3 paczki herbatników
  • -duża paczka krakersów
  • -puszka mleka skondensowanego (słodzone)
  • Mleko w puszce włożyć do garnka z wodą i gotować 3 godziny, aby powstał karmel. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixów. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a na niej ułożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować ciepły karmel i ułożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć bitą śmietanę i całość posypać czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy