Ciasto balowe

Ciasto balowe to połączenie biszkoptowego spodu, aksamitnej masy budyniowej, herbatników, kremu kajmakowego, chrupiących krakersów i lekkiej śmietanki. Całość oprószona jest gorzką czekoladą, co sprawia, że deser smakuje wprost wyśmienicie. To prawdziwy hit wszystkich rodzinnych imprez. Zakochacie się w nim już od pierwszego kęsa! Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ciasto balowe na biszkopcie. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z kremem

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.27 z 248 głosów)

Ciasto balowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Białka: oddzielamy je od żółtek. Przekładamy je do miski i dodajemy do nich cukier oraz szczyptę soli. Ubijamy je na sztywną pianę. Ciągle miksując, partiami dorzucamy po jednym żółtku. 

  • 2.

    Masa na biszkopt: do osobnego naczynia przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie je mieszamy, a następnie przy pomocy szpatułki, partiami łączymy je z ubitymi wcześniej białkami. 

  • 3.

    Pieczenie biszkoptu: piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dno formy wykładamy papierem pergaminowym. Przelewamy do niej ciasto. Wsadzamy je do piekarnika i pieczemy przez około 20–25 minut lub do suchego patyczka. 

  • 4.

    Budyń: w rondelku z grubym dnem zagotowujemy 375 ml mleka. W pozostałych 125 ml rozrabiamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy do niego mieszankę. Całość energicznie mieszamy, przez około 2 minuty, aż do uzyskania budyniu o gęstej konsystencji. Garnek zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. 

  • 5.

    Masa budyniowa: 100 g miękkiego masła ubijamy na jasny puch. Łyżka po łyżce dodajemy do niego wystudzony budyń. 

  • 6.

    Krem kajmakowy: schłodzone mascarpone z dodatkiem kajmaku miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. 

  • 7.

    Śmietanka: przekładamy ją do dużej misy i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

  • 8.

    Składanie ciasta balowego: czekoladę trzemy na tarce. Na wystudzony biszkopt wykładamy masę budyniową. Przykrywamy ją warstwą herbatników. Rozsmarowujemy na nich krem karmelowy. Na jego wierzchu układamy krakersy. Ozdabiamy je przy pomocy bitej śmietany i startej czekolady. 

Porady

  • Ze względu na dodatek bitej śmietany i kremów, ciasto balowe należy przechowywać w lodówce. Zachowa ono wtedy świeżość przez około 3 dni. Przed schłodzeniem polecamy szczelnie  przykryć je folią spożywczą, by nie przeszło zapachem innych produktów. 
  • Z podanego powyżej przepisu przygotujecie ciasto balowe na dużą blachę (około 25x36 cm). W razie potrzeby wypiek możecie zrobić z połowy składników, jednak musicie wówczas odpowiednio dostosować czas pieczenia biszkoptu. 
  • Ciasto balowe z krakersami i herbatnikami można serwować tuż po złożeniu. Polecamy jednak zostawić je noc w lodówce. Dzięki temu nabierze fantastycznej, kremowej konsystencji. 
  • Pamiętajcie, że mascarpone potrzebne do przygotowania kremu kajmakowego powinno być dobrze schłodzone
  • Czekoladę polecamy ścierać na tarce o drobnych oczkach. Można też sięgnąć po gotowe wiórki czekoladowe – dostępne są one w wybranych hipermarketach i w większości sklepów z artykułami cukierniczymi. 
  • Powyższy przepis na ciasto balowe przypadł wam do gustu? Sprawdźcie nasze pozostałe pomysły na smaczne ciasta z kremem

Notka redakcyjna

Ciasto balowe – inne wersje przepisu

Ciasta warstwowe nie tylko świetnie smakują, ale i prezentują się wprost fantastycznie. Najczęściej pieczemy je na specjalne okazje, takie jak imieniny, rocznice czy urodziny. Jeśli macie ochotę na odrobinę prawdziwie pysznych słodkości, koniecznie przygotujcie ciasto balowe na ciemnym biszkopcie. Dodatek kakao, cudownie komponuje się z pozostałymi składnikami wypieku. 

Jeśli zaś szukacie pomysłu na efektowny deser, którego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ciasto balowe na krakersach bez pieczenia z pewnością przypadnie wam do gustu. W tej wersji przepisu, krakersy pełnią rolę zarówno spodu, jak i przełożenia. Po schłodzeniu całość wprost rozpływa się w ustach. W podobny sposób możecie wykorzystać herbatniki. 

Pomysły na smaczne ciasta z kremem kajmakowym

Kajmak to pyszna, ciągnąca się masa przygotowywana zwykle na bazie mleka skondensowanego. Świetnie sprawdzi się ona jako dodatek do rozmaitych wypieków. Szczególnie polecamy użyć jej jako polewy do aksamitnego nowojorskiego sernika. Równie dobrze podkreśli ona smak babeczek wypełnionych jabłkowym nadzieniem, czy wyrośniętych, waniliowych muffinek. 

Na bazie kajmaku często przygotowuje się także kremy do przekładania tortów. Wystarczy zmiksować go ze schłodzonym serkiem mascarpone, by całość nabrała odpowiedniej konsystencji. Wypełniamy nim także wnętrza pączków i eklerów. Popularnością cieszą się także mazurki z jego dodatkiem. Jest on także jednym ze składników klasycznego banofee pie. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy