Sos malinowy to pyszny dodatek nie tylko do ciast i deserów. Doskonale sprawdza się także w wytrawnych kompozycjach, np. w sałatce z serem pleśniowym lub w połączeniu z pieczonym mięsem. Słodko-kwaśny sos z malin jest bardzo łatwy do przygotowania, a dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się nim także poza sezonem. Dla podkreślenia smaku dodajemy odrobinę cukru pudru i sok z limonki.
Getty/iStock
Maliny: myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
Gotowanie: oczyszczone owoce przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy sok z limonki i cukier puder. Podgrzewamy do momentu, aż maliny się rozgotują. Cały czas mieszamy, aby sos się nie przypalił.
Przecedzanie: gorący sos malinowy ostrożnie przepuszczamy przez sitko o drobnych oczkach, przelewamy do słoika i odstawiamy do ostygnięcia.
Porady
- Jeśli nie przeszkadzają nam małe nasionka malin, nie musimy przecedzać sosu przez sitko.
- Zamiast soku z limonki możemy dodać sok z cytryny.
- Zamiast cukru możemy sięgnąć po ksylitol, miód lub inną zdrowszą alternatywę.
- Aby szybciej rozdrobnić maliny, możemy dodatkowo je zblendować przed przełożeniem do garnka. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmiksować także sos po ugotowaniu – w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Im dłużej będziemy gotować maliny, tym sos będzie mocniej skondensowany. Niestety, gęsty sos malinowy można łatwo przypalić, więc warto cały czas mieszać składniki.
- Dla wzbogacenia aromatu możemy dodać ziarenka z laski wanilii. Jak je wydostać? Wystarczy przeciąć ją wzdłuż na dwie połówki i wyłuskać nasiona przy pomocy małej łyżeczki.
- Jeśli chcemy cieszyć się pysznym sosem malinowym poza sezonem, trzeba zawekować słoiki. Domowe przetwory możemy pasteryzować tradycyjnie w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku bądź stosując alternatywne metody – więcej na ten temat w naszym artykule o innych sposobach pasteryzacji.
Są dwa sposoby na to, aby zagęścić sos malinowy:
Pierwszy sposób jest bardziej naturalny i nie zaburza oryginalnego smaku malin.
Do sosu z powodzeniem sprawdzą się także mrożone maliny. Co więcej, nie musimy ich rozmrażać przed przełożeniem do garnka. Podgrzewamy, mieszamy z cukrem, odrobiną soku z limonki (lub cytryny) i gotowe!
Przygotowując owoce do mrożenia, warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach:
Poniżej kilka najpyszniejszych propozycji potraw, do których możemy podać sos malinowy:
Osoby, którym pasuje połączenie wytrawnych dań z owocami, mogą eksperymentować z dodatkiem sosu także do innych potraw.
Komentarze