Sos malinowy

Sos malinowy to pyszny dodatek nie tylko do ciast i deserów. Doskonale sprawdza się także w wytrawnych kompozycjach, np. w sałatce z serem pleśniowym lub w połączeniu z pieczonym mięsem. Słodko-kwaśny sos z malin jest bardzo łatwy do przygotowania, a dzięki pasteryzacji możemy cieszyć się nim także poza sezonem. Dla podkreślenia smaku dodajemy odrobinę cukru pudru i sok z limonki.

dodany przez: Anna Galuhn

sosy dodatki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 186 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno
  • na ciepło

Sos malinowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Maliny: myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.

  • 2.

    Gotowanie: oczyszczone owoce przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dodajemy sok z limonki i cukier puder. Podgrzewamy do momentu, aż maliny się rozgotują. Cały czas mieszamy, aby sos się nie przypalił.

  • 3.

    Przecedzanie: gorący sos malinowy ostrożnie przepuszczamy przez sitko o drobnych oczkach, przelewamy do słoika i odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

  • Jeśli nie przeszkadzają nam małe nasionka malin, nie musimy przecedzać sosu przez sitko.
  • Zamiast soku z limonki możemy dodać sok z cytryny.
  • Zamiast cukru możemy sięgnąć po ksylitol, miód lub inną zdrowszą alternatywę.
  • Aby szybciej rozdrobnić maliny, możemy dodatkowo je zblendować przed przełożeniem do garnka. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmiksować także sos po ugotowaniu – w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Im dłużej będziemy gotować maliny, tym sos będzie mocniej skondensowany. Niestety, gęsty sos malinowy można łatwo przypalić, więc warto cały czas mieszać składniki.
  • Dla wzbogacenia aromatu możemy dodać ziarenka z laski wanilii. Jak je wydostać? Wystarczy przeciąć ją wzdłuż na dwie połówki i wyłuskać nasiona przy pomocy małej łyżeczki.
  • Jeśli chcemy cieszyć się pysznym sosem malinowym poza sezonem, trzeba zawekować słoiki. Domowe przetwory możemy pasteryzować tradycyjnie w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku bądź stosując alternatywne metody – więcej na ten temat w naszym artykule o innych sposobach pasteryzacji.

Notka redakcyjna

Czym zagęścić sos z malin?

Są dwa sposoby na to, aby zagęścić sos malinowy:

  • redukcja – czyli dłuższe gotowanie w celu odparowania nadmiaru wody. Maliny z dodatkami podgrzewamy na małej mocy palnika i cały czas mieszamy, aby zapobiec przypaleniu. Szybciej zredukujemy wodę, jeśli użyjemy patelni, która zapewni większą powierzchnię parowania,
  • mąka ziemniaczana – to zdecydowanie szybsza i mniej ryzykowna opcja. Łyżeczkę mąki (ok. 5 g) mieszamy z zimną wodą, a następnie z gorącym sosem do uzyskania spójnej konsystencji.

Pierwszy sposób jest bardziej naturalny i nie zaburza oryginalnego smaku malin.

Jak zrobić sos z mrożonych malin?

Do sosu z powodzeniem sprawdzą się także mrożone maliny. Co więcej, nie musimy ich rozmrażać przed przełożeniem do garnka. Podgrzewamy, mieszamy z cukrem, odrobiną soku z limonki (lub cytryny) i gotowe!

Przygotowując owoce do mrożenia, warto jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach:

  • Zanim przełożymy je do woreczka lub pojemnika, rozkładamy je płasko na tacce i wstawiamy do zamrażalnika na 30 min. Dzięki temu owoce nie będą posklejane.
  • Następnie przekładamy maliny do szczelnych pojemników odpornych na niskie temperatury.
  • Przygotowane zapasy należy spożyć w ciągu 6 miesięcy. Malin nie należy ponownie zamrażać.

Do czego podać sos malinowy?

Poniżej kilka najpyszniejszych propozycji potraw, do których możemy podać sos malinowy:

Osoby, którym pasuje połączenie wytrawnych dań z owocami, mogą eksperymentować z dodatkiem sosu także do innych potraw.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy