Sos żurawinowy to popularny, owocowy dodatek do mięs, który wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Tradycyjnie przygotowuje się go w święto dziękczynienia i serwuje w roli sosu do indyka. Można go przygotować na bazie świeżej lub suszonej żurawiny – w naszym przepisie na sos żurawinowy rekomendujemy wykorzystać suszone owoce, gdyż są one łatwo dostępne. Sos żurawinowy do mięs to pyszne, a zarazem wykwintne połączenie smaków, które sprawia, że tego typu dania można przygotować z myślą o ważnych świętach i uroczystościach. Poniżej podpowiadamy jak zrobić sos żurawinowy.
StockFood
(średnia 4.41 z 181 głosów)
Przepis na sos żurawinowy zaczynamy od przygotowania owoców – najpierw zalewamy je wodą, gotujemy przez kwadrans, a następnie dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy jeszcze przez chwilę. Żurawinę zdejmujemy z ognia, studzimy i miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli nie musi być idealnie gładki, możemy zostawić widoczne owoce.
Porady
- Przepis na sos żurawinowy możemy wzbogacić o cynamon, który nada potrawie korzennego posmaku. Możemy dodać laskę cynamonu z żurawiną lub suszony cynamon w proszku. Oprócz tego bardzo często do sosu żurawinowego dodaje się goździki i skórkę z pomarańczy.
- Do sosu żurawinowego, zamiast cukru możemy dodać ok. 5 g miodu – najlepiej sprawdzi się miód lipowy i wielokwiatowy.
- Do sosu żurawinowego możemy dodać odrobinę (10 ml) alkoholu np. wódki, która przełamie słodycz żurawiny i wzmocni aromat sosu.
Sos żurawinowy to tradycyjny amerykański sos, który serwuje się przede wszystkim do indyka na święto dziękczynienia. Niemniej jednak można podawać go również do innych mięs – zwłaszcza jeśli lubimy połączenie słodyczy owoców z wytrawnym smakiem mięsa. Za sprawą sosu żurawinowego nasze danie z pospolitego i codziennego może zmienić się w danie uroczyste, które świetnie sprawdzi się w roli świątecznego obiadu. Prawdziwym klasykiem jest pierś z kaczki w sosie żurawinowym, który świetnie podbija smak mięsa. Sos żurawinowy możemy podawać również do gęsi, kurczaka, a także do polędwiczek wieprzowych. Bardzo dobrze sprawdzi się także jako dodatek do burgerów, ponieważ idealnie komponuje się ze smakiem wołowiny, a także serów – zwłaszcza gorgonzoli. Możemy serwować go również jako sos do sałatek.
Owoce żurawiny stanowią bogactwo wielu drogocennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Zawiera ona sporą dawkę witaminy A i E, a także błonnik, antocyjany, potas i magnez. Przygotowuje się z niej m.in. sok i nalewkę. Szerokie zastosowanie kulinarne ma również sos żurawinowy, który bardzo dobrze sprawdza się jako sos do mięs. Owoce żurawiny można zbierać jesienią, najlepiej już po pierwszych przymrozkach, ponieważ wówczas są one pozbawione swojego cierpkiego posmaku. Proces suszenia żurawiny jest bardzo łatwy – najpierw należy dokładnie umyć i osuszyć owoce, a następnie rozsypać je na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 40-50 stopni Celsjusza na ok. 10 minut. Po tym czasie należy wyjąć owoce żurawiny, odstawić do ostygnięcia i przechowywać w suchym pojemniku. Należy dbać o to, by nie miały kontaktu z wilgocią, ponieważ w przeciwnym razie mogą spleśnieć.
Komentarze